Publicitat
Publicitat

Tsipras es reunirà avui amb Merkel i Hollande per desencallar les negociacions del rescat

Els tres líders s'entrevistaran al marge de la cimera europea que se celebra aquest dijous i divendres a Brussel·les. La Comissió Europea critica la poca cooperació d'Atenes per tancar un acord

Els líders dels 28 socis europeus es reuneixen aquest dijous a Brussel·les, però el rescat de Grècia no està inclòs a l'agenda de la cimera. Tot i això, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, aprofitarà la reunió per intentar desencallar les negociacions pel nou pla de reformes grec.

Davant la urgència de tancar un acord que permeti el pagament d'un tram dels diners pendents del rescat, el líder de Syriza es trobarà al vespre, després de tancar les discussions de la cimera, amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, François Hollande. A la cita també hi assistiran el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem; de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi.

La reunió restringida ha creat un cert malestar entre els líders que no han estat convidats. El primer ministre belga, Charles Michel, ha dit en una entrevista al diari belga 'Le Soir' que la trobada "constitueix un problema" per a la resta de països de la moneda única.

Rajoy treu imporància a la reunió

El mateix rotatiu assegura que hi ha altres delegacions molestes per la reunió en petit comitè. No és el cas del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qui ha tret importància a la trobada i ha assegurat que les decisions importants es prendran a l'Eurogrup. "No crec que (la reunió d'avui) sigui determinant. Determinant és l'Eurogrup, que és on es prenen decisions per unanimitat", ha assegurat.

Brussel·les admet que les negociacions no han avançat en els últims dies i ha criticat l'actitud "insuficientment cooperativa" del govern hel·lè. La pressió torna a ser màxima per a Tsipras, que es troba davant la necessitat de tancar un acord pel rescat que doni aire a Grècia –necessita urgentment liquiditat– i les pressions al seu país i al seu propi partit perquè no cedeixi a les exigències dels socis de l'euro

A la seva arribada a la cimera, el cap del govern grec ha demanat "polítiques contundents" que respectin la democràcia i alhora els tractats europeus perquè Grècia pugui tornar al creixement. Tsipras només ha fet una breu declaració en anglès i no ha acceptat preguntes. 

Impuls a les interconnexions energètiques

Al marge del rescat grec, els líders europeus debatran aquest dijous la situació a Ucraïna i les relacions amb Rússia, si bé no es preveu que hi hagi cap decisió respecte a les sancions. L'altre tema important del Consell Europeu, que comença a la tarda, serà la nova estratègia energètica europea, que inclou l'impuls de les interconnexions d'electricitat i gas, com el Midcat, el gasoducte que ha de passar per Catalunya.