Publicitat
Publicitat

L'Eurogrup admet avenços en les negociacions amb Grècia però adverteix que cal més temps

Segons els socis de l'euro, les posicions entre Atenes i Brussel·les sobre el programa de reformes grec que ha de permetre desbloquejar el rescat s'han apropat en els últims dies

Després de mesos de negociacions, i ja en temps de descompte, el govern grec i els socis de l’euro han desbloquejat les converses i comencen a apropar posicions sobre el programa de reformes que ha de posar en marxa Atenes a canvi del lliurament dels diners que queden pendents del segon rescat. Tot i això, l’Eurogrup ha advertit aquest dilluns que encara queden temes importants pendents i l’acord –que havia d’arribar a finals d’abril segons el calendari pactat– encara no es podrà tancar en els propers dies.

En un comunicat fet públic, els governs de l’euro reconeixen que hi ha hagut avenços en les converses en els últims 15 dies. Els canvis en l’equip negociador grec que va fer fa poques setmanes el primer ministre del país, Alexis Tsipras, sembla que han donat els seus fruits. “La reorganització i racionalització dels procediments de treball han fet possible una acceleració i han contribuït a una discussió més substancial”, admetia l’Eurogrup en el comunicat.

Fonts diplomàtiques explicaven que fins que no es va produir el canvi en l’equip grec no es va començar a parlar de veritat. “Fins llavors havíem perdut el temps”, asseguraven les fonts. Però tot i el desglaç de les negociacions, l’Eurogrup deixava clar en el comunicat que cal “més temps i esforços” per superar les diferències i arribar a un acord que permeti lliurar els 7.200 milions d’euros pendents.

El ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, ha advertit que la situació financera de grega comença a ser greu. "La situació de liquiditat és terriblement urgent", afirmava Varufakis després de la reunió de l'Eurogrup. El cert és que ningú sap quants diners li queden a Grècia perquè des del principi de les negociacions, fa tres mesos, que adverteix que els diners s'acaben.

Les qüestions que encara queden per resoldre són en matèria de pensions i ocupació. “Les autoriotats gregues han estat clares en els aspectes que no accepten, però ara cal que presentin alternatives per arribar als mateixos objectius”, ha assegurat el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

Pla de contingència de l'FMI

D’altra banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) ja està treballant en un pla de contingència davant un fracàs de les negociacions i una possible fallida de Grècia, segons publicava aquest dilluns el diari nord-americà WallStreet Journal. Grècia, de moment, està tornant puntualment tots els crèdits. Avui ha avançat a l’FMI 750 milions d’euros que hauria d’haver pagat demà dimarts.