Publicitat
Publicitat

El ‘Grexit’ només es pot dissimular

Cap país no ha de pagar el seu deute exterior mentre hi hagi prou gent que consideri que és segur comprar-lo perquè, quan ho necessiti, podrà vendre’l a un tercer. Això no és ni serà veritat respecte al deute grec. Per tant, és raonable que els creditors exigeixin que Grècia vagi reduint el seu deute, encara que sigui molt a poc a poc.

Ara bé, Grècia està exhausta, i ho està perquè té una economia molt improductiva i perquè les receptes que li han dictat els creditors tampoc no hi han ajudat. Podem descartar que pagui: exigiria fer uns sacrificis massa impopulars sense cap benefici immediat.

Només són imaginables dues alternatives. Primera, els creditors fan veure que Grècia va complint quan en realitat l’únic que s’està fent és refinançar indefinidament el deute. És l’opció més probable.

Segona, algú s’enfada o s’equivoca i els bancs creditors han de comptabilitzar una pèrdua colossal. En aquest cas, Grècia quedaria exclosa de l’eurozona, la qual cosa vol dir que el seu sistema bancari quedaria tan desprotegit com el de qualsevol país amb moneda pròpia... sense necessitat de crear-ne una.