VENEÇUELA
Internacional 13/05/2019

Guaidó i López es reuneixen a l’ambaixada espanyola

El grup internacional de contacte impulsat per la UE anirà aquesta setmana a Veneçuela per parlar amb tots els actors polítics i mirar de desencallar la situació al país

Ara
2 min
El president interí veneçolà, Juan Guaidó.

BarcelonaEl ministre espanyol d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va admetre dilluns que el president del Parlament de Veneçuela, Juan Guaidó, reconegut com a president interí del país per una cinquantena de països, entre els quals Espanya, es va reunir ahir a la residència de l’ambaixador espanyol amb el seu mentor i cap de l’oposició, Leopoldo López. La trobada es va fer, malgrat que el govern espanyol, que encara no ha trencat relacions diplomàtiques amb el govern de Nicolás Maduro, havia assegurat que acollia López a la seva seu diplomàtica però no li permetria fer política.

Per això Borrell va insistir, responent als periodistes en una roda de premsa a Brussel·les, que la trobada dels dos líders de l’oposició veneçolana en territori espanyol a Caracas no tenia res a veure amb la política. “Guaidó va visitar l’ambaixada espanyola i es va trobar també naturalment amb Leopoldo López, però no té més importància, és només una trobada rutinària de les que l’ambaixador d’Espanya manté amb els actors que participen en el procés polític veneçolà”, insistia, i afegia fins i tot que “l’ambaixada és petita” i, per tant, era inevitable que es trobessin.

La carta de Guaidó

El grup internacional de contacte impulsat per la UE anirà aquesta setmana a Veneçuela, amb la participació del secretari d’estat espanyol, per parlar amb tots els actors polítics i mirar de desencallar la situació al país. Borrell confia que la visita permeti “accelerar” el procés “cap a una solució pacífica” del conflicte al país.

Però els últims passos de Guaidó no aposten precisament per la sortida pacífica. Ahir el senador de Florida Marco Rubio va fer pública la carta amb la qual dissabte passat Guaidó demanava ajuda militar als Estats Units. La missiva està signada per l’ambaixador veneçolà als EUA, Carlos A. Vecchio, que diu que parla en nom de Guaidó i s’adreça al cap del comandament sud de l’exèrcit nord-americà, responsable de les operacions a l’Amèrica Llatina.

“Donem la benvinguda a un pla estratègic i operacional perquè puguem complir el nostra obligació constitucional amb el poble veneçolà per alleugerir el seu dolor i restaurar la nostra democràcia”, diu la carta, que expressa la seva “preocupació per la presència de forces estrangeres” al país que “el posen en risc”, en al·lusió al suport rus i cubà que ha rebut el govern chavista. Per debatre aquest pla operacional, l’ambaixador de Guaidó demana una reunió formal de representants del govern interí amb el cap del comandament sud de l’exèrcit dels Estats Units, l’almirall Craig S. Faller, i el seu equip.

L’Assemblea Nacional veneçolana, liderada per Guaidó, està debatent, de fet, el possible retorn del país al Pacte de Rio, un tractat interamericà d’assistència recíproca que data de la Guerra Freda i que podria servir de base legal per a una intervenció militar al país.

stats