Publicitat
Publicitat

VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

Guatemala no aconsegueix frenar l’embaràs infantil

Fins a quatre generacions de dones han sigut violades en el seu entorn pròxim

Una nena d’11 anys embarassada de tres mesos, violada pel seu padrastre en una petita localitat de Guatemala. Una menor de 13 anys ingressada en un hospital de la capital amb 28 setmanes d’embaràs després de patir una violació. Només entre el gener i el març d’aquest any s’han registrat a Guatemala 687 parts de nenes d’entre 10 i 14 anys i 20.422 d’adolescents d’entre 15 i 19 anys, segons l’Observatori de Salut Sexual i Reproductiva.

Els embarassos infantils i juvenils, lluny de disminuir, augmenten cada any: el 2015 es va registrar un increment del 10,4% en relació a l’any anterior, amb 75.927. “Per què em va haver de passar a mi? No estava pensant a ser mare”, es lamenta una jove de la comunitat achí de 19 anys, que va quedar embarassada als 16 en una àrea rural de Baja Verapaz. Es tracta d’un dels testimonis recollits en l’informe elaborat pel Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA).

L’estudi posa de manifest que almenys 67.000 nenes i adolescents seran mares o estaran embarassades aquest any a Guatemala. Per la seva banda, l’Enquesta de Salut Maternoinfantil del bienni 2014-2015 revela que, durant aquest període, sis de cada deu dones d’entre 15 i 19 anys sexualment actives de Guatemala no han fet servir cap mètode de planificació familiar. Per la seva banda, el 22% de les joves de la mateixa edat reconeixen que desitjaven evitar un embaràs, però no comptaven amb els mètodes anticonceptius.

A Guatemala, moltes nenes són forçades a casar-se, si bé el Congrés ja ha legislat per evitar-ho. Concretament, el novembre del 2015 va aprovar una modificació del Codi Civil per augmentar de 14 a 18 anys l’edat mínima de les noies per poder casar-se, si bé un jutge pot autoritzar el matrimoni de menors si han fet els 16. No obstant això, el que no van aconseguir els legisladors va ser un consens per reformar també els articles que permeten mantenir relacions sexuals amb menors a partir dels 14 anys.

Matrimoni infantil

“Abans de casar-se cal pensar-ho bé. No tot és de color rosa. Jo gairebé no vaig preguntar res perquè tenia por; poder parlar més d’aquests temes ajudaria”, afirma una dona de l’ètnia q’eqchi de 21 anys, embarassada i casada amb només 17. Només el 2014 un terç dels matrimonis oficiats al país, 21.295, van ser d’adolescents menors de 20 anys i 857 de menors de 15. Guatemala té 15 milions d’habitants.

Una altra dada destacable és que més de la meitat dels homes que deixen embarassades nenes de 12 anys els doblen o tripliquen l’edat. A Guatemala, mantenir relacions amb nenes menors de 14 anys està penat com una “violació”.

“A Guatemala hi ha una normalització de la violència sexual en els cossos de les nenes”, lamenta Carolina Escobar Sarti, directora de La Alianza, una institució creada el 2010 per protegir les nenes i adolescents que han patit abusos sexuals, violacions o que han sigut víctimes del tràfic de persones. Sarti assenyala que al país hi ha fins a tres i quatre generacions de dones que han sigut violades quan eren nenes o adolescents en el seu entorn més pròxim, i que han acabat tenint fills no desitjats en un país on l’avortament és il·legal, alhora que hi ha una “resistència cultural” a la interrupció de l’embaràs.

Per això, assegura que els embarassos infantils suposen una “epidèmia i un problema de salut pública”, ja que les mares i els nadons “corren un alt risc de mort”. Cada vegada atenen nenes més joves, explica aquesta responsable. “Quan es començarà a parlar de l’existència d’un sistema de violació en aquest país, de la mateixa manera tothom sap que hi ha un sistema de corrupció?”, es pregunta.