Guindos abandonarà el govern espanyol per ser vicepresident del BCE

L'Eurogrup dona suport a la candidatura del ministre d'Economia després de la retirada del seu rival

Luis de Guindos serà el nou vicepresident del Banc Central Europeu. L’Eurogrup, la reunió de ministres de Finances de la zona euro, va donar suport ahir a la seva candidatura, que serà ratificada pels líders europeus el 23 de març. Guindos no s’incorporarà a Frankfurt fins al dia 1 de juny, però el ministre espanyol ja ha decidit abandonar el govern de Mariano Rajoy. “Dimitiré en els pròxims dies”, va avançar ahir.

Rajoy ha aconseguit finalment col·locar un espanyol a la vicepresidència del BCE. Era la seva obsessió des que Espanya va perdre la cadira fa cinc anys en el màxim òrgan de direcció del BCE. Però la jugada té una altra cara de la moneda més delicada: la crisi de govern que el president espanyol es veu obligat a afrontar. El líder del PP perd un dels puntals del seu executiu en un moment econòmicament més tranquil que quan Guindos va ser nomenat, el 2011, però políticament també força convuls. El ministre, sense carnet de partit però molt pròxim al PP, ha format part de l’executiu de Rajoy des del principi i ha sobreviscut a tots els canvis. Guindos ha estat al costat del president en els pitjors moments de la crisi financera, inclòs el rescat bancari.

El titular d’Economia participa avui en la seva última reunió dels ministres de Finances de la UE. Tot i que la idea era seguir com a ministre fins a la ratificació a finals de març del càrrec de vicepresident del BCE per part dels líders europeus, ahir finalment va anunciar que no seguirà més temps. De fet, el nomenament d’un ministre en actiu com a membre del comitè de governadors del BCE és inèdit. Passar directament d’un govern europeu a un organisme monetari que sempre presumeix d’independència política no està ben vist. Especialment dins del BCE.

Per aquest motiu, per no fer més evident aquest salt i intentar trampejar les crítiques, Guindos renunciarà al càrrec en qüestió de dies. Ahir va explicar que encara havia de parlar amb Rajoy per concretar quan presentaria la dimissió. Tot i les pors, el vicepresident virtual del BCE va dir que el seu nomenament no compromet la independència de l’organisme monetari. “Està garantida”, va assegurar.

Ahir havia de ser un dia de nervis per a Guindos. S’havia d’enfrontar a una votació per aconseguir ser vicepresident del BCE, però la renúncia a l’últim moment del seu únic rival, el governador del Banc d’Irlanda, Philip Lane, li va deixar via lliure. Lane tenia més bon perfil i currículum que Guindos -el Parlament Europeu va reconèixer que Lane era més bon candidat-, però l’espanyol tenia més suports polítics, cosa que, al final, és el que compta a la UE.

L’estratègia d’Irlanda era clara. Sabia que no tenia res a fer davant Guindos, però presentant el seu candidat agafava posicions per a un altre premi en un futur no gaire llunyà. El més probable és que la resta de socis tinguin en compte Lane per als futurs alts càrrecs del BCE que s’han de renovar en els pròxims anys, sobretot perquè Irlanda mai ha tingut un lloc al comitè executiu.

Grans països com Alemanya i fins i tot Holanda haurien votat a favor de Luis de Guindos -algunes veus apuntaven a un acord amb Berlín perquè Espanya doni suport al candidat alemany quan s’hagi de substituir el president, Mario Draghi-, tot i que també hi havia dubtes sobre si Itàlia, amb qui Madrid va viure certes tensions polítiques pel suport d’Espanya a Amsterdam i no a Milà com a seu de l’Agència Europea de Medicaments, hauria donat suport a Luis de Guindos.

L’espanyol encara haurà de comparèixer la setmana que ve davant el Parlament Europeu, perquè la institució ha de donar la seva opinió -no vinculant- sobre la candidatura de Guindos. No serà una sessió amable, atès que l’Eurocambra preferia un candidat menys polític i volia que fos una dona. Tot i que Guindos té el càrrec garantit, ahir Rajoy va dir que la seva dimissió del govern espanyol es produiria quan hagi passat els tràmits pendents i que el seu substitut es decidirà “més endavant”.

Guindos, que havia optat a la presidència de l’Eurogrup sense èxit, cobrarà un salari desorbitat que gairebé multiplica per cinc el seu sou de ministre. Tindrà un sou base brut de 334.000 euros anuals com a vicepresident del BCE. Al salari base s’hi han d’afegir complements per representació i de residència. També d’educació i fills en el cas que es traslladi a Alemanya amb la seva família.

  • Etiquetes