Internacional 17/06/2012

Hafez Abu Saada: "Aquestes eleccions són les més netes de la història d'Egipte"

Tranquil·litat "Les irregularitats seran poc importants i no alteraran la voluntat popular" Frau "Els dos candidats presidencials van comprar vots en la primera volta"

R.g.s.
2 min
Abu Saada presideix l'Organització Egípcia de Drets Humans.

Gràcies a més de 15 anys observant eleccions, Abu Saada va ser escollit el coordinador del grup de més de 50 ONG que supervisen les presidencials.

Com valora el procés electoral?

De moment aquestes eleccions estan sent les més transparents i netes de la història d'Egipte. Els vots es compten als col·legis davant representants dels candidats, no a la seu de la Junta Electoral. D'acord amb els nostres informes, hi ha hagut irregularitats de poca importància. No creiem que siguin suficients per alterar la voluntat popular.

Quines van ser les irregularitats durant la primera volta?

N'hi va haver abans i durant les votacions. Per exemple, es van violar els límits de despesa en propaganda establerts per la Junta. Calculem que algunes campanyes van multiplicar per quatre la despesa permesa. El dia de la votació, en alguns col·legis hi va haver actes de propaganda electoral i compra de vots.

Quins candidats van comprar vots?

En algun lloc eren membres de la campanya d'Amr Mussa, però sobretot de les campanyes de Mohammed el-Mursi, el candidat dels Germans Musulmans, i Ahmed Xafik. La confraria va repartir menjar i altres béns de primera necessitat en barris pobres al mateix temps que instava a votar pel seu candidat, mentre que la campanya de Xafik oferia diners en metàl·lic. El preu oscil·la entre els 7 i els 40 euros.

L'al·legació més greu és el vot il·legal de 900.000 membres de les forces de seguretat. Té alguna base?

No, vam fer una investigació i no en vam trobar cap evidència. A més, els membres de les forces armades o la policia, que tenen prohibit votar, no sumen més de 460.000. Hi va haver casos aïllats de soldats que van intentar-ho, però els jutges ho van impedir i els van denunciar.

stats