Internacional 30/04/2018

"Hem lluitat massa per arribar a la frontera dels Estats Units"

Centenars de migrants centreamericans d'una caravana solidària intenten demanar asil

Kirk Semple / Miriam Jordan / 'the New York Times'
5 min
Membres de la caravana de migrants pugen dalt del mur a Califòrnia.

Tijuana (Mèxic)Un llarg camí de 3.200 quilòmetres ha donat pas al que podria ser un procés d'asil llarg i incert quan la caravana de centreamericans finalment ha arribat a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, posant a prova la política antiimmigració del president Trump.

Més de 150 immigrants centreamericans, que formaven part d'una caravana que, en iniciar al març el trajecte, estava formada per 1.200 persones, pretenen ara demanar asil als Estats Units, però els funcionaris de fronteres ja els van avisar, quan diumenge van tocar la tanca que separa els dos països, que s'haurien d'esperar. És el penúltim episodi d'una dramàtica història que cada any s'ha repetit amb una caravana de centenars de persones que des de Guatemala i altres països de la regió han avançat plegades com una forma de protecció contra els segrestadors, traficants i violadors que assalten la ruta dels emigrants. Alhora, ha sigut una iniciativa per cridar l'atenció sobre la seva situació. Però aquest any la caravana ha coincidit amb Trump i la seva crítica als immigrants.

Mario Quintanillo, de 30 anys, i Cecilia Sarai Carillo, de 23, han fet nit a la platja de Tijuana amb Daryeline Ariana, la filla de dos anys que tenen en comú. Provenen del Salvador i tenien previst sol·licitar asil a la frontera nord-americana, tot i que són conscients que podrien acabar separats durant el tràmit, possiblement durant mesos. "Tinc la sensació que val la pena l'esforç", diu Quintanillo, que explica que la família fuig d'una banda que l'havia atacat i que va matar un familiar proper. "En nom de Déu, tot és possible", insisteix.

Les lluites personals se superposen i es barregen amb la política i els polítics: la mala relació entre el president Trump i Mèxic que va començar el dia que el republicà va anunciar la seva candidatura; l'acritud entre Trump i el governador de Califòrnia, Jerry Brown, pel tracte a la immigració; la política de les 'ciutats santuari', i el bloqueig polític del Congrés pel finançament de la muralla fronterera que proposa el president.

Un grup de migrants es manifesten al costat mexicà del mur, a la platja de Tijuana.

Tot es juga en el context de l'objectiu de Trump de fer de la immigració el gran problema de l'agenda de les eleccions a mitja legislatura, amb els republicans preocupats per perdre el control de la Cambra i potser el Senat.

Heather Cronk, codirectora de Visibilitzant la Justícia Racial, un dels diversos grups d'advocats nord-americans que han estat ajudant la caravana i els seus participants, ha viatjat a Tijuana per donar suport als immigrants en el tram final del trajecte. "Per a nosaltres, es tracta de qui som com a país. És un moment existencial. És un moment espiritual. Vull que quan diguem "Llibertat i justícia per a tothom" sigui el que realment volem dir".

Amb els immigrants a la porta dels Estats Units, Trump, va subratllar en un tuit la seva retòrica i va prometre "no deixar que aquestes grans caravanes de persones arribin" al país.

El fiscal general Jeff Sessions ha titllat la caravana d'"intent deliberat de soscavar" les lleis i aclaparar el sistema. Amb el suport de simpatitzants i desenes de periodistes, els immigrants es van reunir en un parc davant l'Oceà Pacífic a les 10 de la nit hora local [dilluns a la matinada hora catalana].

Per acollir-se a l'asil, els sol·licitants han de demostrar que han sigut perseguits o temen ser perseguits per la seva raça, religió, nacionalitat, creences polítiques o pertinença a un grup concret. Les persones que demanen protecció als Estats Units es deriven a un funcionari d'asil que els farà una entrevista. Si el funcionari troba que un sol·licitant té possibilitats de demostrar la por a la persecució, el sol·licitant ha de presentar el seu cas davant d'un jutge. Més de tres quartes parts dels sol·licitants passen aquesta revisió inicial.

"Només enviem persones que creiem que passaran l'entrevista de por creïble", afirma Nicole Ramos, advocada d'immigració voluntària que ajudava la caravana.

Però des de l'administració que gestiona la frontera s'admet que ja s'havia esgotat la capacitat per acollir persones que viatgen sense documents. Tot i això, els organitzadors de la caravana van escortar uns 50 participants al llarg del pont del Chaparral, que va des de Tijuana fins a l'entrada als Estats Units, a San Diego. A la porta que dona al punt de control d'immigració nord-americà, les autoritats frontereres nord-americanes van reafirmar que no podrien processar més candidats a l'asil.

Alex Mensing, coordinador de projectes de Pueblo Sin Fronteras, grup transnacional que organitza la caravana, va explicar als periodistes que el grup d'immigrants es quedaria al Chaparral fins que els funcionaris fronterers tornessin a poder processar els tràmits. "Volem que el govern dels Estats Units sigui capaç d'acceptar més d'uns pocs centenars de sol·licitants d'asil en un moment determinat, ja que segurament podem recollir més d'un miler de persones", afirma Mensing.

Quan poden presentar el seu cas, les famílies immigrants que sol·licitin asil a l'entrada probablement seran conduïdes en busos fins a Texas, on es quedaran en centres de detenció per a mares i nens. És probable que els homes adults estiguin detinguts en centres per a indocumentats.

Migrants mostren la bandera hondurenya en acabar la caravana a les platges de Tijuana

És en aquestes instal·lacions que els immigrants seran examinats pels funcionaris d'immigració dels Estats Units durant els dies següents. Si passen l'entrevista de por creïble, els immigrants podran presentar el seu cas d'asil davant d'un jutge d'immigració, un procés que dura diversos mesos.

Als immigrants, generalment controlats amb un dispositiu de vigilància lligat al turmell, sovint se'ls permet viatjar per l'interior del país, on s'instal·len amb familiars o amics mentre els seus casos segueixen el seu curs.

Trump, tanmateix, ha denunciat aquesta pràctica perquè alguns immigrants han ignorat les seves audiències judicials, un fet que anomena "captura i alliberament". En els últims mesos, els defensors dels immigrants han dit que l'administració de Trump ha retingut molts immigrants que demanen asil.

Byron Claros, immigrant salvadorenc, es va unir a la caravana amb el seu germà de 18 anys, Luis Alexander Rodríguez, i el seu padrastre, Andrés Rodríguez. Tots dos germans van fer la petició d'asil diumenge; el seu padrastre, després de consultar amb advocats voluntaris a Tijuana, va decidir que el seu cas no era prou fort i que es quedaria a Mèxic.

"L'hora que he estat esperant durant tota la meva vida per fi ha arribat", explica Byron, que admet que els Estats Units poden donar suport als drets dels migrants però també poden negar-los. Tot i així, matisa, només hi ha una manera de continuar: cap al nord.

"Hem lluitat molt per arribar aquí –diu–. I ara ja hi som".

stats