Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

La secretària d'Estat feia setmanes que havia cancel·lat els seus actes públics

Hillary Clinton, ingressada per un coàgul

La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, està hospitalitzada des de diumenge per un coàgul derivat d'una commoció cerebral que va patir a principis de desembre, i que ja l'havia portat a cancel·lar totes les seves aparicions públiques des de feia setmanes. Segons un comunicat del seu portaveu, Philippe Reines, Clinton està en observació i rebent un "tractament amb anticoagulants a l'hospital New York Presbyterian". "Els metges avaluen el seu estat i altres possibles afeccions derivades de la commoció", va explicar el portaveu.

Clinton, de 65 anys, va patir una deshidratació el mes passat a causa d'un virus estomacal que va contreure durant el seu últim viatge a Europa. La secretària d'Estat es va desmaiar i en caure va rebre un fort cop al cap, que li va provocar la commoció cerebral.

Entre els compromisos que va haver d'anul·lar per aquest motiu hi ha la declaració davant el Congrés per aclarir els detalls de l'atac que va patir l'ambaixada nord-americana a Bengasi el mes de setembre passat, on va morir l'ambaixador dels Estats Units a Líbia. També va haver de cancel·lar un viatge al Marroc, on s'havia de reunir amb l'oposició siriana, tot i que en aquell moment el departament d'Estat va donar unes explicacions confuses sobre la gravetat del seu estat de salut.

El doctor David Langer, expert neurocirurgià i professor associat, que no té cap relació amb l'equip mèdic que tracta Hillary Clinton, ha explicat que les trombosis tractades des del primer moment es dissolen amb facilitat, però que un coàgul no detectat al cervell és més preocupant perquè pot derivar en una hemorràgia interna. Segons el doctor Langer, el tractament amb anticoagulants pot dissoldre el coàgul però els pacients necessiten setmanes o mesos per assegurar-se que el problema no es repeteix.

Hillary Clinton, que deixarà oficialment el càrrec aquest mes de gener, no va poder assistir tampoc a l'anunci de nomenament del senador demòcrata per Massachusetts, John Kerry, per succeir-la com a futur secretari d'Estat. En aquell moment es va limitar a publicar un comunicat de suport.

Clinton és considerada la candidata més ben situada per liderar la nominació demòcrata a la presidència el 2016, si finalment decidís aspirar a un càrrec que ja va ocupar el seu marit. Tot i que ella no ha dit mai que persegueixi aquesta nominació -després de l'experiència d'haver perdut en la cursa del 2008 contra Barack Obama-, els seus assessors més pròxims no ho han descartat. Hillary Clinton ha estat també un dels membres més ben valorats del gabinet del president Obama.