CIMERA FRANCO-BRITÀNICA
Internacional 11/07/2012

Hollande i Cameron, cooperació Per necessitat

Els interessos econòmics salven les desavinences entre el Regne Unit i França en matèria europea. Els seus líders van defensar-los ahir tot i admetre discrepàncies sobre la UE i la regulació bancària.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
DISCREPÀNCIA AMABLE 
 El president francès i el primer ministre britànic van exhibir diferències però també es van comprometre a remar junts  en l'economia.

BARCELONA.La protocol·lària catifa vermella que s'estén als peus dels mandataris internacionals en totes les trobades diplomàtiques va tenir ahir més protagonisme de l'habitual. El president francès, François Hollande, va reunir-se per primera vegada des que resideix a l'Elisi amb el primer ministre britànic, David Cameron, a Londres. La relació entre els dos líders havia quedat en hores baixes després que el premier digués fa unes setmanes que "quan França instauri la taxa del 75% per a les rendes més altes", Londres desplegaria "la catifa vermella a les empreses franceses".

Hollande va aprofitar la roda de premsa d'ahir per treure ferro al comentari. "No em va ofendre. Aprecio l'humor, especialment el britànic". Recollint la metàfora, el president francès va mostrar-se obert a veure "més catifes vermelles durant els pròxims mesos i anys".

Però malgrat els somriures i la cortesia davant els periodistes, la roda de premsa va constatar que als dos veïns els separa molt més que el canal de la Mànega.

"Sempre hi haurà àrees en les quals no estem d'acord, però avui hem trobat punts en comú", va dir Cameron. A part d'un acord total en política exterior a Síria i l'Iran, tots dos coincideixen en la necessitat que l'euro sigui una moneda "forta i estable", en la unió bancària i en una estratègia econòmica que porti al "creixement i la recuperació" a Europa. Cameron va assegurar que el president francès coincideix en la tradicional visió britànica que vol evitar que els pressupostos de la UE creixin "fins a nivells inacceptables". Una posició que Hollande, amb una campanya i un inici de presidència focalitzats a defensar l'impuls al creixement econòmic, no sempre ha defensat obertament.

La divergència, en el com

Però més enllà d'aquest acord, hi ha la principal divergència: com arribar-hi? París vol endurir la regulació financera i aplicar una taxa a les transaccions bancàries que Londres rebutja per por que malmeti la City, un sector vital per a l'economia britànica. Més enllà, Hollande s'allunya de les polítiques d'austeritat de Cameron i prefereix augmentar els impostos als rics que retallar la despesa pública. Potser per allunyar el record de la catifa vermella, el menú d'ahir no incloïa parlar de les taxes sobre les grans fortunes. I menys tenint en compte que Cameron va decidir fa poc abaixar els impostos als més rics per, segons va defensar, evitar una fugida de capital. Hollande no es va estar de criticar escàndols recents com la manipulació del Libor -el tipus d'interès interbancari fixat a Londres- per part de Barclays i va defensar que el fet mostra la necessitat de "controlar" i "regular" el sector financer.

"Estem millor dins la UE, però no crec que la Gran Bretanya estigui contenta de la relació que té amb la Unió", va alertar Cameron, que va mostrar-se disposat a consultar amb els ciutadans "alguns canvis necessaris". En aquest sentit, el director de l'European Council on Foreign Relations, Mark Leonard, deia fa uns dies a l'ARA que el full de ruta de Cameron per decidir el futur de la pertinença del Regne Unit a la UE començaria precisament amb aquesta consulta, que inclouria "renegociar alguns poders cedits a Brussel·les, com la limitació de la jornada laboral, drets socials i polítiques de justícia i interior". El pas següent seria el referèndum per decidir quedar-se o sortir de la UE.

Sobre les diferències a Europa, Hollande va ser clar: "Gran Bretanya no vol ser membre de la zona euro, i França no vol obligar ningú a unir-s'hi. Així que hem de crear l'Europa a dues velocitats i que cadascú porti el seu ritme".

Socialista i conservador semblaven determinats a salvar les seves diferències polítiques per preservar els interessos econòmics bilaterals. "Tenim posicions diferents a la UE i això s'ha de respectar", va dir Hollande, que va coincidir amb Cameron que els dos socis mantenen una relació "valuosa i essencial", basada en "interessos comuns".

stats