VISITA A ALGER
Internacional 21/12/2012

Hollande qualifica de "brutal" la colonització francesa d'Algèria

França i Algèria reforçaran la cooperació econòmica. Serà el primer pas per normalitzar les relacions entre els dos països després de la Guerra d'Algèria, que va acabar fa 50 anys.

Ara
2 min
El president francès, François Hollande, en la seva intervenció ahir a Alger davant les dues cambres del Parlament algerià.

BARCELONANi Jacques Chirac, ni Nicolas Sarkozy, cap dels dos predecessors de François Hollande no se'n van sortir. Però l'actual president francès ho va tornar a intentar ahir. L'empresa: refer les relacions entre França i Algèria després de la guerra d'independència d'aquest país sotmès durant 132 anys a la colonització francesa.

En el tercer viatge oficial d'un president francès a Algèria des de la independència l'any 1962, Hollande va fer ahir un discurs davant les dues cambres del Parlament en què va qualificar de "profundament injust i brutal" el sistema de colonització francès en aquest país. "Reconec els patiments infligits al poble algerià", va dir Hollande, que, tot i això, no va demanar perdó pel passat colonial com demanen diversos moviments algerians.

Hollande va rememorar en particular les massacres de milers d'algerians que reivindicaven la independència a les ciutats de Sétif i Guelma i va evocar "totes les circumstàncies de la Guerra d'Algèria", que es va allargar del 1954 al 1962. "A Sétif, el 8 de maig de 1945, el dia en què el món coneixia el triomf sobre la barbàrie [el final de la Segona Guerra Mundial], França faltava als seus valors universals", va dir Hollande entre els aplaudiments dels diputats algerians.

La prioritat, l'economia

Hollande, que va estar acompanyat en la seva visita de dos dies a Algèria pel president d'aquest país nord-africà, Abdelaziz Bouteflika, va voler obrir una nova pàgina en les relacions entre París i Alger. "Així ho crec i ho desitjo -va dir el president francès-. L'economia és el centre de la nostra relació". Justament en aquest apartat, França i Algèria van tancar durant la visita d'estat set acords de cooperació en diferents dominis, el més destacat dels quals és un projecte per construir una planta de muntatges de vehicles Renault a la ciutat d'Orà que representarà una inversió d'un milió d'euros.

Les relacions entre els dos països no han acabat de normalitzar-se mai tot i els intents que van fer Chirac i Sarkozy quan eren presidents. Chirac va ser rebut per una multitud entregada a Orà el 2003 però una llei francesa promulgada el 2005 que reconeixia el "rol positiu" de la colonització va refredar les relacions. Sarkozy hi va tornar el 2007. El seu bany de masses va ser a Constantina i la trobada amb els harkis i els pied noirs , els que van donar suport i van lluitar al costat de França en la guerra, va tornar a obrir un parèntesi en les relacions.

stats