Internacional 22/10/2015

Homes encaputxats aborden les pasteres per obligar els refugiats a tornar a Turquia

Human Rights Watch exigeix a les autoritats gregues una investigació que inclogui els agents dels guardacostes 

Cristina Mas
3 min
Refugiats sirians arriben a l'illa grega de Lesbos després de creuar el mar Egeu des de Turquia. ARIS MESSINIS / AFP

BarcelonaCom si el mar no fos prou perillós, els refugiats que intenten arribar a Grècia des de la costa de Turquia s'enfronten a una altra amenaça: homes armats encaputxats que porten uniformes sense identificació han atacat diverses pasteres al Mar Egeu per obligar-los a tornar enrere. Un informe de l'ONG Human Rights Watch (HRW) publicat aquest dijous recull les paraules de testimonis de vuit d'aquests atacs, que es van produir entre el 7 i el 9 d'octubre. Malgrat la condemna de les autoritats gregues, aquests retorns forçats, il·legals des del punt de vista del dret internacional, continuen.

Els refugiats relaten que els atacants, sovint armats, intercepten les pasteres i les sabotegen fent malbé els motors o buidant-los la gasolina, i fins i tot punxant les barcasses inflables. En alguns casos els remolquen un altre cop cap a aigües turques.

La cadena nord-americana CBS havia documentat aquestes pràctiques fa unes quantes setmanes, quan un dels seus equips que feia un reportatge seguint una família siriana va topar amb aquests assalts.

"Les autoritats gregues han de respondre urgentment a aquestes accions criminals que incrementen el risc de mort en un viatge ja perillós", explica Eva Cossé, investigadora per Grècia de HRW. L'organització també ha documentat casos d'expulsions en calent a Turquia a través de la frontera terrestre d'Evros.

El 9 d'octubre, personal de HRW va ser testimoni de l'assalt d'una pastera en el trajecte entre Turquia i l'illa grega de Lesbos. La pastera va ser rescatada per un grup de socorristes voluntaris, i un dels refugiats, l'afganès Alí, de 17 anys, va relatar que havien sortit d'Assos vuit hores abans i que, quan portaven 30 minuts de trajecte, van ser abordats per una llanxa que els va envestir. Hi havia cinc homes a bord vestits de negre, encaputxats i armats amb pistoles.

Segons els testimonis, els encaputxats van atacar tres pasteres més. No portaven cap identificació i els refugiats asseguren que no parlaven turc. Quan van quedar a la deriva se'ls va acostar una patrulla dels guardacostes turcs, que va rescatar tres dones i sis criatures de la pastera, però no va tornar a buscar la resta del grup. Una altra patrullera dels guardacostes grecs se'ls va acostar més tard, va navegar en cercle al voltant de la pastera i va abandonar la zona. Els nàufrags van ser rescatats pels voluntaris de Pro-Activa, una empresa de serveis aquàtics de Badalona que treballa a Lesbos en el salvament de refugiats.

Diversos testimonis recollits per HRW descriuen que les llanxes baixaven d'embarcacions més grans que en alguns casos portaven la bandera grega. En sis dels casos, els encaputxats van inutilitzar o es van endur el motor o la gasolina; en dos van punxar la barcassa i en tres casos van remolcar les embarcacions de tornada cap a la costa turca. En cap ocasió els assaltants van deixar els refugiats en un lloc segur i en quatre, els van tractar amb violència.

En una carta enviada per les autoritats gregues a HRW, la guarda costera hel·lena reconeix que ha rebut denúncies semblants d'assaltants que portaven uniformes com els seus, però sense identificacions: al·leguen que han investigat "diversos casos de ciutadans grecs que es fan passar per agents de l'autoritat i exploten els migrants amb l'objectiu de quedar-se il·legalment els seus vaixells i equips".

Cossé adverteix que "qualsevol investigació creïble ha d'examinar la possibilitat que hi hagi agents de la guarda costanera implicats".

Amnistia Internacional també ha denunciat aquestes pràctiques: “La nostra investigació evidencia que malgrat les condemnes de les autoritats gregues, els retorns forçats continuen", deia fa uns mesos l'investigador John Dalhuisen. “Aquests retorns són il·legals, segons el dret internacional, i estan creixent en la mesura que augmenta el nombre de refugiats a l'Egeu".

Mitjans de comunicació grecs, com Ephimerida To Syntacton, han denunciat també les expulsions i devolucions tant a les aigües entre Grècia i Turquia com a la frontera terrestre d'Evros.

stats