TRANSICIÓ EGÍPCIA
Internacional 16/12/2012

Incertesa a Egipte pel futur de la Constitució

La primera jornada del referèndum constitucional egipci va transcórrer en un clima enrarit però sense violència. L'alta participació posa en dubte les previsions dels experts, que afavorien els islamistes.

Ricard G. Samaranch
2 min
Incertesa a Egipte pel futur de la Constitució

EL CAIRELes suaus temperatures de l'hivern cairota van fer més tolerable la llarga espera que milers d'egipcis van haver de suportar per exercir el seu dret a vot al referèndum sobre l'esborrany de Constitució apadrinat per les forces islamistes. Davant les llargues cues formades en molts col·legis, la Comissió Electoral va decidir allargar dues hores el termini de votació, fins a les 23.00 hora local. Al tancament d'aquesta edició, encara no hi havia dades oficials de participació, però tot semblava indicar que s'acostaria a la de les passades eleccions presidencials.

Un total de 26 milions de persones sobre un cens total de 84 milions estaven convocades ahir a les urnes. La falta de jutges per supervisar el referèndum -molts van decidir boicotejar la consulta com a protesta pels atacs del rais islamista contra la independència judicial- va fer que el govern optés per organitzar el procés en dues fases. En la primera, la d'ahir, van votar els residents en deu províncies, que inclouen les dues ciutats més poblades del país, el Caire i Alexandria. Dissabte que ve votaran la resta.

Tot i la por de nous enfrontaments violents, que va forçar el govern a desplegar més de 120.000 soldats per garantir l'ordre, la jornada es va desenvolupar sense incidents greus. Diversos partits de l'oposició i organitzacions de drets humans que supervisen el procés van denunciar irregularitats comeses pels partidaris del sí, com ara la compra de vots i el desplegament d'activitats de propaganda a la vora dels col·legis electorals. A més, també hi ha informes que apunten l'absència d'almenys un jutge a cada col·legi. Una presència que és obligatòria per llei.

Un plebiscit per a Mursi

L'alta participació projecta una ombra de dubte sobre els pronòstics dels experts, que apostaven per una gran mobilització de l'islamisme i una actitud més aviat apàtica de l'oposició. En un país fortament polaritzat, molts ciutadans sembla que han votat amb l'estómac. Més que no pas un referèndum constitucional, la votació s'ha convertit per a molts en un plebiscit sobre els controvertits cinc mesos de govern del president Mursi.

"No puc veure els Germans Musulmans. Són uns mentiders que només busquen acumular poder i autoritat. Per això he votat que no", explica el Mohammed, un oficial retirat de l'exèrcit que viu al popular barri d'Abdeen. El Tariq, un veterà professor de secundària de tendència islamista, ho veu molt diferent: "Aquesta és la millor Constitució que hem tingut fins ara. És un pas important cap a l'establiment d'un sistema democràtic amb un punt de referència islàmic. Els que la rebutgen ho fan sobretot per motius partidistes".

stats