Publicitat
Publicitat

LLIBERTATS

Irlanda confia en els joves per aprovar el matrimoni gai

El referèndum d’ahir va tenir una alta participació. Els resultats no se sabran fins a aquesta tarda

El 1993 Irlanda va eliminar del Codi Penal l’homosexualitat i 22 anys després 3,2 milions de ciutadans tenen l’oportunitat de votar perquè el país legalitzi els matrimonis entre persones del mateix sexe. El referèndum d’ahir va tenir una alta participació, fins i tot amb percentatges més elevats que les últimes consultes populars, segons la cadena pública RTE. En no disposar de la modalitat del vot per correu, milers d’irlandesos van tornar a l’illa per exercir el seu dret, animats per la campanya virtual #HometoVote [A casa per votar]. Els resultats no se sabran fins a aquesta tarda.

Tot i que les enquestes han donat un avantatge clar als partidaris de la legalització, els experts alerten que hi ha molt vot ocult entre els partidaris de no equiparar drets perquè temen ser qualificats d’homòbofs. El resultat de la consulta també posa a prova el pes actual de l’Església catòlica, tradicionalment molt influent en tots els àmbits de la vida del país. Però els temps estan canviant i aquest cop han sigut molts els polítics, actors, cantants, escriptors i fins i tot esportistes que han donat la cara pel sí, o directament han aprofitat el referèndum per sortir públicament de l’armari. És simptomàtica la determinació del primer ministre irlandès, el democristià i catòlic practicant Enda Kenny, que ahir va insistir que el sí a la legalització del matrimoni homosexual és un vot “favorable a la igualtat”. Més clar no va poder ser, i al seu compte de Twitter va publicar que tant ell com la seva dona, Fionnuala, havien votat que sí.

La participació serà la clau en el resultat, perquè si al final hi ha un índex baix hi ha més possibilitats que el no s’acabi imposant. La televisió irlandesa va assenyalar que les zones rurals compleixen amb la tradició d’abstenir-se perquè la participació és més baixa que a les àrees urbanes. Per a aquestes eleccions hi ha hagut un augment de 66.000 persones en el registre obligatori per exercir el dret a vot.

En les últimes setmanes, els vols o els ferris que uneixen el Regne Unit amb Irlanda s’han anat omplint de reserves dels irlandesos de la diàspora (sobretot les generacions més joves), però ahir van arribar de més lluny per acudir a les urnes. És el cas del Mills, que ahir al migdia aterrava a l’aeroport de Dublín en un vol procedent de Viena. “Sóc homosexual i agnòstic”, explicava, però rebutja el matrimoni homosexual “perquè atorga a les parelles del mateix sexe el dret a sol·licitar una adopció” i, per tant, “es priva un menor del seu dret a tenir un pare i una mare”, informa Efe.

El 2010, Irlanda va aprovar la llei de relacions civils, que, per primer cop, concedia el reconeixement legal a les parelles del mateix sexe, tot i que evitava qualificar les unions de matrimonis i no els donava protecció constitucional.