En breu
Internacional 22/10/2012

Islàndia aprova canviar la Constitució amb propostes ciutadanes

1 min
Islàndia aprova canviar la Constitució amb propostes ciutadanes

Protegir els recursos naturals

Els islandesos volen que la nova Constitució del país tingui en compte les propostes que un consell de 25 ciutadans va redactar a partir de les idees recollides a través de les xarxes socials. La idea de canviar la Constitució islandesa es va decidir el 2008 en plena crisi bancària, quan la població estava mobilitzada en la "revolució de les cassoles" per exigir la dimissió del govern.

Les propostes que els islandesos van votar dissabte en referèndum inclouen que els recursos naturals, com l'energia geotèrmica i la pesca, es declarin "propietat nacional" i no puguin ser de propietat privada. Aquest és un dels temes més sensibles a Islàndia, on la població s'ha mobilitzat recentment contra diversos projectes internacionals que pretenien invertir en sòl rural o en la companyia geotèrmica del país.

Resultat incert

Tot i que més del 66% dels islandesos que van participar en el referèndum van votar a favor de reformar la Constitució, la consulta no era vinculant i la participació total no va arribar al 50%. Aquest resultat planteja dubtes. L'actual govern d'esquerres donava suport a la consulta, però el principal partit de l'oposició va fer campanya pel no. I els sondejos electorals apunten que és l'opositor Partit de la Independència el que encapçala la intenció de vot per a les pròximes eleccions legislatives de l'abril de l'any que ve.

stats