Publicitat
Publicitat

Israel i Hamàs negocien una possible treva de cinc anys

Una delegació europea fa de mediadora entre les parts per buscar un alto el foc a llarg termini que permeti reconstruir Gaza

Israel i Hamàs mantenen un diàleg indirecte sobre una proposta de treva a llarg termini, amb la mediació de funcionaris europeus, segons ha explicat aquest dimecres un destacat dirigent del grup islamista palestí. Des de Qatar es proposa una treva de cinc anys que permeti la reconstrucció de la franja de Gaza.

"Delegacions europees visiten Gaza i tracten de superar els obstacles entre Hamàs i l'ocupació israeliana davant del temor que la situació a la franja esclati, especialment després dels informes internacionals que adverteixen que està a punt de col·lapsar", ha dit el destacat dirigent islamista Ahmed Iussef.

Iussef ha precisat que, fins ara, les converses no han aconseguit un "progrés significatiu" i que "els europeus han escoltat a Gaza la posició de Hamàs, principalment sobre les violacions israelianes del dret internacional i humanitari i sobre l'injust bloqueig" a la franja.

Sense precisar la freqüència d'aquests contactes o quan van tenir lloc, Iussef ha assenyalat: "La delegació (europea) que es va entrevistar amb els dirigents de Hamàs ha passat a l'ocupació israeliana les nostres demandes i en ha transmès el que Israel diu".

Les declaracions del dirigent de Hamàs es produeixen un dia després que transcendís que el moviment islamista estudia una proposta de Qatar per acordar un alto el foc amb Israel de cinc anys que encoratgi la reconstrucció de la franja després de la guerra de l'estiu passat i garanteixi la estabilitat a la zona.

"El lideratge de Hamàs està estudiant les idees presentades i té la intenció de respondre-hi", ha dit el cap de Relacions Internacionals del moviment islamista, Osama Hamdan, en una entrevista amb el diari oficialista "Falastín".

D'acord a mitjans locals, es creu que la proposta ha estat elaborada per diplomàtics occidentals, inclosos l'ex premier britànic Tony Blair que aquest mes conclou la seva missió com a representant del Quartet per al Pròxim Orient, i recentment va ser adoptada per Qatar.