Publicitat
Publicitat

MÓN

Netanyahu: "És un error històric"

El primer ministre israelià discrepa d'Obama i considera que "avui el món s'ha convertit en un lloc molt més perillós

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha expressat aquest diumenge el seu més enèrgic rebuig a l'acord aconseguit pel Grup 5 +1 en les seves negociacions amb l'Iran, que va descriure com "un error històric". En la seva habitual intervenció pública, Netanyahu ha avisat que "el règim més perillós del món ha fet un pas significatiu per aconseguir l'arma més perillosa del món".

Israel no s'ha vist sorprès per l'acord assolit aquesta matinada, però sí defraudat pel fet que l'Iran no es vegi obligat a desmantellar les seves instal·lacions per a l'enriquiment d'urani i pugui seguir mantenint en el seu territori el material enriquit fins al 5%.

Es tracta d'algunes de les condicions que el Consell de Seguretat de l'ONU havia imposat a Teheran per accedir a aixecar les sancions internacionals, però que han quedat fora de l'acord assolit aquesta matinada . "Les potències han acceptat l'enriquiment d'urani (per Iran) desentenent-se completament de les resolucions del Consell de Seguretat que elles mateixes encapçalen", s'ha queixat el mandatari israqelià. "Israel té el dret i l'obligació de defensar-se a si mateix de tota amenaça i vull aclarir: No deixarem que l'Iran desenvolupi armes nuclears ", ha conclòs el primer ministre israelià.

Israel, "esborrat del mapa"

En els últims anys l'Iran ha amenaçat en diverses ocasions amb "esborrar del mapa" a l'Estat d'Israel. L'any passat Israel es mostrava decidit a fer una operació militar contra les instal·lacions nuclears de l'Iran, que Washington va frenar mitjançant una gran pressió diplomàtica i revelant alguns detalls molt confidencials de les limitacions de la seva capacitat militar.

Des de llavors, el primer ministre israelià s'ha passejat per les principals capitals europees tractant de convèncer els seus màxims dirigents que no acceptin que l'Iran mantingui la seva capacitat d'enriquir urani.