REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 13/11/2012

Israel i Turquia, dos nous fronts en la guerra de Síria

Isabel Kershner
3 min
TENSIÓ EN AUGMENT
 Dos tancs israelians vigilen una població siriana des dels alts del Golan.

THE NEW YORK TIMES / JERUSALEM.Ahir Síria va acostar més Turquia i Israel a la seva guerra civil. L'exèrcit sirià va bombardejar una ciutat rebel pròxima a la frontera amb Turquia i va provocar també que un tanc israelià ataqués unitats d'artilleria sirianes en resposta a un morter que va caure a prop d'un control militar als alts del Golan.

L'atac israelià va ser el segon en dos dies consecutius amb què l'exèrcit hebreu responia a foc sirià. Diumenge un morter va impactar al Golan provinent de Síria, i Israel va respondre enviant un "míssil d'alerta" a posicions sirianes per primera vegada en 39 anys. Un portaveu de l'exèrcit va dir que el morter d'ahir havia impactat en un assentament dels alts del Golan però que no va provocar danys ni baixes. Com a resposta, uns quants soldats israelians van utilitzar tancs per disparar cap a l'origen del foc, i van tocar de ple unitats d'artilleria siriana.

"La diferència és que aquesta vegada podem confirmar un impacte directe a l'objectiu", va dir el portaveu comparant l'intercanvi dels atacs d'ahir amb el de diumenge. "Aleshores va ser un atac d'alerta. Avui hem anat directament contra l'origen del morter".

L'atac directe d'Israel va ser un altre exemple de com el conflicte a Síria ha escalat fins a encomanar-se a països veïns. Centenars de milers de refugiats han fugit del país: n'hi ha més de 408.000 a Turquia, Jordània, el Líban i l'Iraq, segons el registre de les Nacions Unides. Alguns projectils disparats des de Síria han matat civils al Líban i el mes passat diversos extremistes islamistes van atacar soldats de Jordània a la frontera amb Síria, un dels quals va morir.

Ahir un jet MIG-25 sirià va bombardejar la ciutat rebel de Ras al-Ain, a pocs quilòmetres de la frontera amb Turquia, i va matar diversos civils, segons els testimonis. Ankara va elevar el nivell d'alerta a la frontera i va enviar avions militars a patrullar-hi. El mes passat cinc civils turcs van morir per un projectil sirià en una ciutat fronterera, i llavors el Parlament turc va aprovar que l'exèrcit pogués prendre represàlies en cas d'una amenaça directa a la regió fronterera.

"Esperem que aquesta vegada entenguin el missatge", va dir el ministre israelià d'Afers Estratègics, Moshe Yaalon, en referència a l'atac. L'exèrcit israelià ha deixat clar que el país no vol veure's involucrat en la lluita a Síria i ha denunciat la situació als observadors de les Nacions Unides que supervisen l'armistici signat entre Síria i Israel després de la guerra del 1973.

Israel i Síria són enemics acèrrims que s'han enfrontat en diverses guerres, però la frontera que comparteixen havia estat relativament tranquil·la des de la treva. Tot i això, Tel Aviv veu amb preocupació que la guerra civil s'estengui al Golan, i els últims projectils en territori israelià han augmentat aquestes pors. Israel ha intentat mantenir-se allunyat dels dinou mesos d'insurgència contra Al-Assad, reticent a veure's immers en una altra guerra i preocupat per la perspectiva que el derrocament del règim porti Síria a una guerra sectària que desestabilitzaria la regió.

L'oposició siriana, reconeguda

L'escalada de la tensió és una amenaça que dos dels veïns més poderosos de Síria entrin en conflicte amb Damasc poques hores després que la fragmentada oposició siriana acordés formar una coalició que va suscitar els elogis de grans potències estrangeres que donen suport als seus esforços per derrocar el règim del president Baixar al-Assad. Després de la felicitació dels Estats Units i Turquia al nou grup, sis països del Golf -l'Aràbia Saudita, Bahrain, els Emirats Àrabs Units, Oman, Qatar i Kuwait- van reconèixer la coalició com l'oposició siriana legítima.

stats