Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Israel bloqueja l’accés als barris palestins de Jerusalem Est

El govern hebreu reforça la seguretat per aturar l’escalada d’agressions mortals

Les autoritats israelianes van establir ahir controls en alguns barris àrabs de Jerusalem Est i van desplegar centenars de policies i soldats a la zona com a resposta al que el govern de Tel Aviv qualifica d’“onada de terrorisme”, el cúmul d’agressions amb arma blanca que joves palestins han protagonitzat les últimes setmanes contra israelians.

Però tot i el reforçament de la seguretat, ahir es van registrar almenys dos nous incidents. A la tarda les forces israelianes van disparar fatalment contra un adolescent palestí que, segons el relat oficial israelià, havia atacat uns policies amb una navalla a la porta de Damasc de la Ciutat Vella de Jerusalem. Diversos testimonis palestins van assegurar que havien vist el noi discutir amb el seu pare i córrer cap a la porta, però que no havia atacat ningú.

Poques hores després un assaltant va apunyalar una dona d’uns 70 anys quan pujava a un autobús prop de l’Estació Central d’Autobusos a l’oest de Jerusalem, segons la policia. Un agent va veure l’assaltant amb un ganivet, li va disparar i li va causar la mort.

Aquest mes set jueus israelians han sigut assassinats per assaltants palestins. Només dimarts en van morir tres a Jerusalem: dos en un atac contra un autobús al límit entre les àrees jueva i àrab, i un vianant en un barri ultraortodox que va ser envestit per un vehicle i després atacat amb un ganivet de cuina. Es calcula que una trentena de palestins, molts dels quals atacants, han mort a mans de les forces de seguretat en diferents episodis violents, la majoria a Jerusalem.

Per als palestins, desproporcionat

Els palestins van qualificar les noves mesures de seguretat establertes per les autoritats israelianes de “resposta desproporcionada” i “càstig col·lectiu” que empitjorarà les tensions. “Jerusalem Est és la capital de Palestina -va dir Saeb Erekat, cap negociador de l’Autoritat Palestina-. Si creuen que poden aconseguir seguretat amb aquestes mesures estan equivocats. El poble palestí continuarà defensant-se. No tenim un exèrcit, i ningú ens pot comparar amb l’exèrcit israelià, però ens defensarem amb tot el que tinguem a l’abast”.

Després d’una reunió d’urgència del gabinet de seguretat dimarts a la nit, el govern israelià va ordenar a la policia “imposar un bloqueig o envoltar els punts calents de Jerusalem, d’acord amb les consideracions de seguretat”. També va autoritzar el desplegament de 300 guardes de seguretat per patrullar al transport públic. Per la seva banda, el ministre de Seguretat Pública d’Israel, Gilad Erdan, va aprovar ahir una nova regulació que facilitarà als civils l’obtenció del permís d’armes. En molts dels assalts han sigut els mateixos ciutadans israelians els que han ajudat la policia a aturar els agressors.

A Jabel Mukaber, una vasta àrea palestina de carrers costeruts a Jerusalem Est, on vivien els dos atacants de dimarts, la policia va tancar un dels tres accessos al barri. L’altre estava tancat només parcialment: alguns residents eren aturats per interrogar-los i alguns sí que l’aconseguien travessar. “Aquí hi viuen més de 50.000 persones, i estan castigant tot el barri”, es va queixar un home que va voler ser identificat amb el seu sobrenom, Abu Anas, i que va dir que només intentava portar el seu fill adolescent a un centre mèdic. “És una decisió racista i només portarà més violència a aquests barris”.

Les noves mesures de seguretat busquen aturar aquests atacs de joves palestins -suposadament espontanis-, sense cap connexió entre ells ni cap moviment polític al darrere, que molts observadors han considerat que podria ser la guspira que encengui el foc d’una nova Intifada.