Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Israel torna a interceptar la Flotilla abans d’arribar a Gaza

La marina israeliana va interceptar dilluns a la matinada la Flotilla de la Llibertat III, en assaltar el vaixell Marianne, que anava al capdavant de la flota, quan era a 160 quilòmetres de la franja de Gaza. Els altres tres vaixells del grup, Juliano II, Rachel i Vittorio (tots noms d’activistes propalestins morts), van fer mitja volta i es van retirar.

“Un cop més, Israel ha vulnerat el dret internacional, assaltant un vaixell pacífic i civil en aigües internacionals”, va denunciar el membre de la campanya Rumb a Gaza Manuel Espirar. En l’embarcació assaltada hi viatjaven 18 activistes, entre els quals el diputat palestí Basel Gatas, l’expresident de Tunísia Monzef Marzouki i l’eurodiputada espanyola Ana Miranda. La religiosa Teresa Forcades viatjava també en la Flotilla fins dissabte, quan va haver de ser portada a terra per una indisposició severa.

El vaixell interceptat va ser traslladat al port israelià d’Ashdod, on els activistes van ser detinguts i deportats. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar que la intervenció es va fer “d’acord amb la llei internacional” i va suggerir als activistes que viatgin a Síria, on el règim de Baixar al-Assad “ha massacrat 300.000 civils”.

És el cinquè intent de trencar el bloqueig imposat per Israel i Egipte a Gaza, que, segons els activistes, converteix la franja en una “presó”. Tots els intents han sigut avortats per Israel, des de l’assalt a la primera Flotilla, el 2010, en què l’exèrcit israelià va matar deu persones. La segona Flotilla va ser aturada el 2011 per Grècia, i el veler Estelle del 2012 va ser interceptat de nou per Israel en aigües internacionals. L’últim intent de trencar el bloqueig va ser l’any passat, quan un vaixell havia de sortir de Gaza portant productes de la zona per comerciar però va ser destruït per les bombes israelianes abans i tot de salpar.