Internacional 22/06/2015

Israel i grups palestins poden haver comès crims de guerra, segons l'ONU

Efe
2 min
Clam per la reconstrucció de Gaza

JerusalemL'Exèrcit israelià i grups armats palestins van cometre abusos durant l'ofensiva militar de 2014 que podrien ser considerats crims de guerra, segons un informe fet públic aquest dilluns per la comissió d'investigació de l'ONU sobre l'últim conflicte a la franja de Gaza.

"La comissió ha recopilat informació substancial que apunta serioses violacions de la llei humanitària internacional i de la llei internacional de drets humans, tant per part d'Israel com dels grups palestins armats", diu l'estudi.

I en alguns casos, "aquestes violacions poden ser considerades crims de guerra", assegura el document.

L'operació militar israeliana "Marge Protector" contra Gaza que va tenir lloc entre el 8 de juliol i el 26 agost de l'any passat va causar la mort de 2.251 palestins (1.462 d'ells civils i 551 nens), mentre que en el costat israelià van perdre la vida 67 soldats i 6 civils.

La situació a Cisjordània

La comissió acusa Israel d'haver comès violacions tant en el context de les hostilitats a Gaza, com havent efectuat assassinats, tortures i maltractaments a Cisjordània.

De fet, 27 palestins van perdre la vida i 3.020 van resultar ferits a Cisjordània entre juny i agost de 2014, segons els experts.

La comissió qüestiona el fet que Israel no hagi reemplaçat a la cúpula militar, malgrat les acusacions que pesen sobre ella i "davant el massiu nivell de destrucció i mort a Gaza".

"El que fa qüestionar-se sobre les potencials violacions a la llei humanitària comeses per aquests responsables, que podrien considerar-se crims de guerra", afegeix.

L'actuació palestina

Pel que fa als grups armats palestins, la comissió denuncia la "naturalesa indiscriminada dels projectils llançats contra Israel i que tenien com a objectiu atacar els civils, el que viola la llei humanitària internacional i poden constituir crims de guerra".

Així mateix, la comissió denuncia les execucions extrajudicials dels anomenats "col·laboracionistes", cosa que també podria constituir crims de guerra.

La comissió la formen la nord-americana Mary McGowan Davis i el senegalès Doudou Diène, que lamenten que "la impunitat prevalgui" en els dos bàndols.

"Israel ha de trencar el seu lamentable rècord de no exigir responsabilitats als responsables, no només com una mesura d'oferir justícia per a les víctimes sinó també com una mesura de garantir la no repetició".

"L'establiment de mecanismes d'assumpció de responsabilitats per violacions ficades suposadament per Israel i els actors palestins seran clau i un factor decisiu per evitar una altra ronda d'hostilitats en el futur", recalquen els experts.

Els 50 dies de guerra van representar la tercera ofensiva israeliana de gran envergadura a Palestina des de 2007

stats