Internacional 26/11/2013

Israel respon a l'acord ampliant les colònies

L'OAP celebra el pacte i demana la mateixa determinació per al cas palestí

Anna Garcia
2 min

JerusalemL'acord de Ginebra ha generat entusiasme a l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP). Saeb Erekat, membre del seu comitè executiu, li va donar ahir la benvinguda alhora que feia una crida a la comunitat internacional perquè "utilitzi la mateixa determinació i acció per aconseguir una pau justa i duradora a Palestina". Aquest anunci coincideix amb la denúncia de l'organització israeliana, Peace Now, que el govern israelià preveu construir 829 nous habitatges a Cisjordània.

Fa un parell de setmanes, l'equip negociador palestí va presentar la dimissió -no admesa encara pel president palestí, Mahmud Abbas- arran d'una altra denúncia de Peace Now, que avisava de la intenció de Tel Aviv de construir més de 20.000 nous habitatges en assentaments jueus. Un pla que, tot seguit, va cancel·lar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, després de la forta oposició de Washington. "Però ara és diferent, perquè aquests 800 nous habitatges es volen construir en assentaments ja existents", explica el membre de Peace Now Lior Amijai a aquest diari.

Per a Erekat, l'acord de Ginebra és un "precedent únic i una plataforma de la comunitat internacional per resoldre les diferències i evitar la guerra i la violència" a la regió. A l'altre extrem, el punt de vista de Netanyahu, que el va titllar d"error històric". El primer ministre israelià va anunciar ahir que després de la conversa telefònica amb el president nord-americà, Barack Obama, la nit anterior, tots dos mandataris havien acordat que un equip israelià, encapçalat per Yosi Cohen, assessor de seguretat nacional, anés a Washington per discutir l'acord permanent amb l'Iran. Per Netanyahu aquest acord només ha de tenir un objectiu: que el règim islamista desmantelli la seva capacitat nuclear militar.

Un "regal" polèmic

"Els EUA han donat un regal a l'Iran", assenyala a l'ARA l'expert en l'Iran Eldad Pardo de la Universitat Hebrea de Jerusalem. "L'Iran pot acabar sent un estat nuclear i liderar la zona", avisa Pardo, que vincula Teheran amb els fets de Síria, el Líban i altres països on hi ha violència sectària. Malgrat tot, Pardo no creu que hi hagi canvis en les relacions entre els EUA i Israel a partir d'ara. "El que pot passar és que Israel sigui més independent. Ja veurem què passa d'aquí sis mesos, quan s'acabi l'acord interí. Perquè si l'Iran no dóna el que volen els EUA, llavors hi haurà més sancions i la possibilitat d'anar a una guerra". Per Pardo és un mal acord també per a Egipte, Turquia i l'Aràbia Saudita, que podrien haver fet un pacte, fins ara impensable, amb Israel per aturar l'enemic comú: l'Iran.

Una enquesta publicada ahir pel diari conservador Israel Hayom -portaveu de la ideologia de Netanyahu i propietat del magnat Sheldon Adelson- diu que el 76% dels israelians no creuen que l'Iran aturi el seu programa nuclear després de l'acord de Ginebra. El 57% dels enquestats consideren que els EUA han perjudicat els interessos israelians signant l'acord.

stats