DRAMA MIGRATORI
Internacional 14/06/2018

Itàlia es defensa per la crisi de l''Aquarius' i assenyala França

El primer ministre Giuseppe Conte cancel·la la seva visita a París

Soraya Melguizo
4 min
Itàlia es defensa i assenyala França

RomaLa decisió del ministre d’Interior italià, Matteo Salvini, de tancar els ports d’Itàlia a l’ Aquarius, l’embarcació de salvament de les ONG SOS Méditeranée i Metges Sense Fronteres (MSF), que ja es desplaça cap a València escortada per dos vaixells militars, amenaça de desencadenar una nova crisi diplomàtica entre París i Roma. En una dura compareixença al Senat per donar explicacions sobre la decisió de tancar els ports al vaixell humanitari de rescat, Salvini va carregar contra França i contra la Unió Europea (UE), i fins i tot va enviar un missatge al president del govern espanyol. “Agraeixo el bon cor del president Sánchez però espero que segueixi exercint la seva solidaritat les pròximes setmanes perquè té un ampli marge per fer-ho”, va dir sense amagar la ironia. Segons Salvini, Itàlia acull 170.000 migrants enfront els 16.000 d’Espanya.

El titular d’Interior també va fer una crida a Europa: “O fan alguna cosa o que callin per sempre”, va sentenciar. “No vull que fiquin nens en una pastera i morin al Mediterrani perquè algú els fa creure que a Itàlia hi ha feina i casa per a tothom. N’estic tip”, va assegurar durant la seva primera compareixença davant la cambra alta des del seu nomenament, fa menys de dues setmanes.

El titular d’Interior va apuntar en el seu discurs directament contra França i va exigir de les autoritats gales una disculpa “oficial” després que el president Emmanuel Macron critiqués el “cinisme” i la “irresponsabilitat” de Roma en la gestió de la crisi i que el portaveu del seu partit, Gabriel Attal, declarés que la posició d’Itàlia era “vomitiva”. “Els francesos s’han d’excusar; no accepto lliçons d’humanitat. Pel que fa a solidaritat, no ens poden ensenyar res. La nostra història no mereix ser qualificada en aquests termes”, va indicar.

“Qui busca la provocació? Qui diu «jo soc més fort i si veig un vaixell que s’acosta el rebutjo»? No oblidem qui està parlant”, va respondre per la seva banda el president francès, sense esmentar Salvini. Unes declaracions que el govern italià va interpretar com un atac directe. Arran de l’incident, Itàlia va convocar l’ambaixador francès a Roma per expressar-li el seu malestar davant aquestes afirmacions considerades “inacceptables” pel ministre d’Exteriors italià, Enzo Moavero Milanesi, que considera que “comprometen les relacions” entre els dos països.

La situació és tan crítica que el primer ministre italià, Giuseppe Conte ha suspès la seva visita a París per entrevistar-se amb el president francès Emmanuel Macron. Ahir va ser el ministre d’Economia italià, Giovanni Tria, qui va cancel·lar un viatge oficial a França. “Si no s’excusen oficialment, Conte fa bé de no anar a París”, va dir Salvini durant la seva compareixença davant la cambra alta. En una nota oficial l’Elisi va precisar que no havia estat informat oficialment de la possible cancel·lació de la reunió entre els dos mandataris.

El record de Gaddafi

El líder de la ultradretana Lliga va recordar que va ser França el primer país que va rebutjar “més de 10.000 persones a la frontera amb Itàlia, entre elles moltíssimes dones i nens” i va culpar el govern de París de l’increment dels fluxos migratoris. “Al front de l’Àfrica del Nord paguem tots la inestabilitat que han provocat els francesos a Líbia”, va dir en referència a l’atac llançat pel llavors president Nicolas Sarkozy contra el líder libi Muammar al-Gaddafi, amic d’Itàlia en aquell moment, en què governava Silvio Berlusconi.

“Itàlia avui ha tornat a ser central i ha despertat Europa”, va continuar dient Salvini en una de les seves clàssiques arengues. “Espero que tots els països facin la seva contribució a l’objectiu comú: la defensa de les fronteres externes, la defensa de la Mediterrània”.

Gairebé al mateix temps que Salvini feia la seva primera compareixença davant el Senat des del seu nomenament, un vaixell de la Guàrdia Costanera italiana desembarcava al port sicilià de Catània amb 932 persones i dos cadàvers a bord que havien salvat d’un naufragi davant les costes líbies. Segons van informar les autoritats italianes, a l’embarcació hi anaven quatre dones embarassades i un menor que van ser traslladats en helicòpter als hospitals d’Agrigent i Palerm, a la mateixa illa de Sicília. Tots van ser rescatats durant set operacions conduïdes per embarcacions de la missió europea EUNavfor Med i alguns vaixells mercants, i després van ser transferits a un vaixell de la Guàrdia Costanera.

Un altre vaixell sense port

Un altre vaixell sense port

Les autoritats italianes no es van oposar al desembarcament d’aquest vaixell al port de Catània, però sí al de l’embarcació de l’ONG alemanya Sea Watch, que està parada davant les costes de Líbia amb 41 supervivents i 12 cossos sense vida a bord, esperant rebre l’autorització per atracar en un port italià. Salvini ja va advertir fa uns dies que no permetrà el desembarcament de la nau. Un senyal inequívoc, segons alguns analistes, que l’estratègia futura del nou ministre de l’Interior italià consistirà a dificultar cada vegada més la tasca de salvament de les ONG que operen al Mediterrani Central -a les quals sovint es refereix com a “taxis del mar”- i permetre només les operacions de la Guàrdia Costanera i la Marina italianes, cosa que posarà en perill milers de vides.

stats