CRISI MIGRATÒRIA
Internacional 09/08/2017

Itàlia vol obrir camps de refugiats a Líbia per frenar-ne el flux

Fa una proposta formal a l’enviat especial de les Nacions Unides al país àrab

Ara
3 min
L’enviat especial de l’ONU a Líbia i el ministre italià d’Afers Estrangers ahir a Roma després de la reunió.

BarcelonaPrimer va ser el codi de conducta que les ONG que operen al Mediterrani es van veure obligades a signar. Després l’enviament de vaixells militars a aigües territorials líbies, que el govern italià va aprovar recentment. I ara l’obertura de camps de refugiats a Líbia. Això és el que pretén l’executiu de Paolo Gentiloni. I tot amb el mateix objectiu: frenar l’arribada d’immigrants que desborden les costes italianes.

El ministre d’Afers Estrangers italià, Angelino Alfano, es va reunir ahir a Roma durant una hora amb l’enviat especial de les Nacions Unides a Líbia, Ghassan Salamé, i va plantejar-li oficialment aquesta proposta. “Hem d’invertir en organitzacions humanitàries internacionals perquè aquests camps de refugiats tinguin condicions acceptables des d’un punt de vista del respecte dels drets humans”, va detallar Alfano en una roda de premsa conjunta que va oferir després de la trobada. Però no va precisar com serà possible garantir aquest respecte dels drets humans en un país que actualment és un autèntic caos.

Líbia continua comptant amb dos governs -només un d’ells reconegut per les Nacions Unides-, l’Estat Islàmic controla part del territori, i la guàrdia costanera -la formació de la qual la Unió Europea finança- no està coordinada entre els diferents ports, ni tan sols es tracta d’un cos unitari sota un comandament únic.

Malgrat això, Alfano va voler presentar un panorama encoratjador. Va defensar la posada en marxa de “programes de repatriació voluntària assistits des d’un punt de vista econòmic i dels drets humans” per a les persones que siguin a Líbia i desitgin tornar als seus països d’origen. La gran incògnita és saber quants immigrants dels que han arribat a Líbia, després d’un periple de mesos i d’haver desembutxacat una gran quantitat de diners per al viatge, estaran disposats a fer marxa enrere i tornar al seu país. A priori no sembla que n’hi hagi d’haver gaires.

Impedir l’arribada

“Tenim un objectiu clar que és deixar entrar menys immigrants a Líbia mitjançant inversions econòmiques en països limítrofs. Com menys immigrants hi entrin, menys en sortiran”, es va mostrar categòric Alfano.

Líbia s’ha convertit durant els útlims anys en un país de trànsit de subsaharians i persones d’altres països que intenten arribar a Europa. La situació de descontrol total d’aquest país del nord de l’Àfrica facilita que puguin salpar pateres des de les seves costes i que les màfies actuïn amb total impunitat. Segons l’Organització Internacional per les Migracions (OIM), 116.692 immigrants i potencials refugiats van arribar a Europa entre l’1 de gener i el 6 d’agost a través del Mediterrani. Un total de 96.438 van desembarcar a Itàlia.

Situació crítica

El ministre d’Exteriors italià va subratllar el paper de les Nacions Unides en el conflicte libi. “Hi ha hagut molts mediadors i mediacions amb zero resultats finals. L’ONU ha d’assumir un lideratge fort a Líbia”, va dir, afalagant l’enviat especial de l’ONU a Líbia. Ghassan Salamé va respondre-hi celebrant que “Itàlia confiï en l’ONU”, però no es va pronunciar sobre la possibilitat d’obrir camps de refugiats a Líbia.

Mentrestant, la situació al Mediterrani ahir continuava sent crítica. L’ONG catalana Proactiva Open Arms va denunciar que la guàrdia costanera líbia els havia amenaçat de disparar contra els seus vaixells si s’apropaven a la costa. L’advertència va anar acompanyada de trets a l’aire. “Els guardacostes van actuar d’una manera molt agressiva”, va lamentar el director de l’ONG, Oscar Camps. “El nostre vaixell estava a 13 milles de la costa, fora de les aigües líbies. Va ser un acte deplorable”, va afegir, sense entendre res.

stats