DOBLE COMMOCIÓ
Internacional 21/05/2012

Itàlia reviu el malson dels terratrèmols

La regió d'Emília-Romanya és un escenari de destrucció. Un terratrèmol de 6 graus a l'escala de Richter va provocar diumenge a la matinada la mort de set persones. I ahir hi va haver fins a 75 rèpliques.

Sandra Buxaderas
3 min
Itàlia reviu el malson dels terratrèmols

ROMALa terra va tremolar ahir al nord d'Itàlia amb violència, amb un acarnissament semblant al de fa tres anys a la ciutat de L'Aquila: va colpir amb una magnitud de 6.0 a l'escala de Richter i va sorprendre els habitants mentre dormien. Passaven cinc minuts de les quatre de la matinada quan la sacsejada, que va durar uns 20 segons, va provocar el pànic a les regions del centre-nord, i es va emportar set vides a la regió d'Emília-Romanya, l'epicentre del sisme, que es va localitzar a 36 quilòmetres de la ciutat de Bolonya.

El terratrèmol també va causar danys a monuments i esglésies, i va obligar a evacuar 3.000 persones de casa seva. Els ferits, fora de perill, van ser una cinquantena, entre els quals un bomber que va quedar atrapat durant una de les rèpliques. L'estabilitat dels edificis i l'atenció als evacuats pot quedar dificultada pel mal temps que es preveu per a les pròximes hores a la regió. El president de la regió d'Emília-Romanya, Vasco Errani, demanarà que sigui declarada zona catastròfica. El primer ministre, Mario Monti, va tornar ahir anticipadament a Itàlia des de Chicago, on participava en la cimera de l'OTAN.

Les vibracions es van sentir des de Milà fins a Venècia i també van arribar a Roma en les successives rèpliques, més de 75. La més forta d'aquestes sacsejades posteriors va ser a les 15.18 hores i va arribar a una intensitat de 5,1 graus a l'escala de Richter.

Quatre dels morts eren operaris que havien matinat per arribar a les respectives feines, en tres empreses diferents en poblets de la província de Ferrara. La cinquena víctima va ser una ancianíssima senyora de 103 anys a qui li va caure a sobre el sostre de casa seva. Les altres dues víctimes són dones que van morir posteriorment preses pel pànic: una alemanya de 37 anys i una italiana de 86.

Moments per a l'esperança

La regió, però, també va viure moments d'esperança quan un bomber va aconseguir treure de sota la runa una nena de 5 anys, Vittoria, que va poder salvar la vida gràcies a una concatenació de fets rocambolescos. La mare, desesperada perquè no aconseguia contactar amb les forces de socors, va trucar per error a un metge que feia dos anys que no veia i que ara viu a Nova York. Va ser aquest metge qui, des de l'altra banda de l'oceà, va aconseguir contactar amb els bombers. "Està viva de miracle", deia després, alleujat, el seu tiet, Enrico Grillenzoni, que relatava com van caure dues bigues de l'habitació de la petita que van contenir la resta de l'estructura sense ferir la nena.

Fa tres anys, el 6 d'abril del 2009, un terratrèmol de només tres dècimes més a l'escala de Richter, ocorregut també de matinada, a les 3.33 hores, va provocar molta més mort i destrucció. Llavors van morir 309 persones i la bellíssima ciutat de L'Aquila, amb un patrimoni artístic de valor incalculable, va quedar destruïda. En aquest cas, els evacuats van ser 65.000. L'Aquila encara ara és una ciutat fantasma perquè el llavors govern de Silvio Berlusconi va preferir construir cases provisionals fora del centre urbà.

Els experts deien ahir que si el terratrèmol d'ahir va ser menys mortífer és perquè la zona afectada era al pla i sense gaire densitat demogràfica. "L'Aquila, en canvi, és en una àrea de muntanya, molt a prop del Gran Sasso -el pic més alt dels Apenins- i a l'interior d'una vall: els efectes de propagació de les ones són molt diferents", explicava ahir Gian Paolo Cavinato, investigador del Centre Nacional de Recerca.

La importància de la prevenció

Ara bé, un altre element clau ha estat l'atenció que la regió d'Emília-Romanya ha posat a prevenir riscos, a diferència de L'Aquila, on van caure edificis de nova construcció que no respectaven les normes antisísmiques. "Emília-Romanya és a l'avantguarda en la prevenció contra terratrèmols", explicava ahir Cavianto. Una previsió que hauria de donar una lliçó a altres zones d'Itàlia. Segons el Consell Nacional de Geòlegs, més de tres milions de persones viuen a Itàlia en zones d'alt risc sísmic, en un país on es registren fins a 2.000 terratrèmols l'any.

stats