Itàlia s'aboca a unes noves eleccions pel fracàs de les negociacions

Renzi insisteix que el PD no pot governar en coalició amb el Moviment 5 Estrelles de Di Maio

Itàlia s'aboca a unes noves eleccions, després del fracàs de dos mesos de negociacions liderades pel Moviment 5 Estrelles (M5S). El líder de la formació antisistema, Luigi Di Maio, que tenia l'encàrrec de formar govern, dona per perduda la batalla d'aconseguir convèncer el Partit Demòcrata per formar coalició i desbloquejar així la crisi política oberta fa un any amb la dimissió del primer ministre Matteo Renzi, després de perdre el referèndum de la modificació de la Constitució.

Di Maio tem que Renzi, que també va dimitir de la presidència del PD, aconsegueixi imposar la negativa a pactar en l'executiva que la formació ha convocat per a dijous i que ha de decidir si continuen les converses amb els antisistema. Així, el líder de l'M5S ha instat el líder de la ultradretana Lliga Nord, Matteo Salvini, a reunir-se amb el president de la república per demanar-li una nova convocatòria electoral.

L'M5S va intentar primer pactar un govern amb la coalició de dretes que va guanyar les eleccions amb vots, però va fracassar perquè Di Maio va restringir les negociacions amb la ultradretana Lliga Nord de Matteo Salvini excloent-ne les sigles de Silvio Berlusconi. Atès el rebuig de La Lliga, Di Maio va obrir converses amb els Demòcrates, els grans derrotats a les urnes després d'haver governat els últims cinc anys.

El PD ha convocat l'executiva per a dijous amb l'objectiu de debatre de manera col·legiada si iniciar una negociació amb l'M5S o no, una decisió que ha dividit un partit ja molt acostumat a les divergències internes. Tot i que Renzi ha quedat fora de la cúpula, encara controla un important corrent de la formació, i els analistes apunten que finalment es decantaran per fer-li costat.

D'altra banda, els sindicats en aquest Primer de Maig han rebutjat la convocatòria de nous comicis i han coincidit a reclamar la formació d'un govern de manera "urgent" per demanar millores en salaris i pensions i lluitar contra la desocupació.

Amb la negativa de la coalició dretana i del PD, ara el president Sergio Mattarella haurà de buscar una nova solució, i les possibilitats són tres, segons els analistes: noves eleccions, un govern en minoria o un de temporal presidit per una figura d'alt perfil institucional.