EUROPA
Internacional 03/05/2018

Itàlia s’aboca a noves eleccions

El partit de Renzi tanca les portes a un pacte amb el Moviment 5 Estrelles

Soraya Melguizo
4 min
Tot i resistències internes, la postura de Matteo Renzi (foto d’arxiu) s’ha imposat dins del seu partit, el PD.

RomaDos mesos exactes. Aquest és el temps transcorregut des de la celebració de les eleccions generals a Itàlia que van deixar el país sumit en un escenari d’incertesa. La victòria insuficient tant de la coalició de centredreta liderada per l’ultranacionalista Lliga de Matteo Salvini com del Moviment 5 Estrelles (M5E) va obligar el president de la República, Sergio Mattarella, a instar totes les forces polítiques a arribar a acords per formar un govern de coalició. Però els esforços del cap d’estat han resultat inútils fins ara i la hipòtesi de noves eleccions sembla cada cop més pròxima.

Després del trencament de negociacions entre la Lliga i el M5E per la negativa de Salvini a desfer-se de Silvio Berlusconi, el seu principal soci en la coalició, com li exigien els grillinos, el líder del M5E, Luigi Di Maio, va bolcar totes les seves esperances a arribar a un pacte amb el Partit Democràtic (PD). Però ahir el PD va tancar la porta a donar suport a un govern liderat pels populistes.

Aquesta va ser la línia que el secretari interí del PD, Maurizio Martina, va proposar als seus correligionaris i que va obtenir el vot unànime. La votació es va concloure, a més, amb la confirmació com a líder del partit de Martina fins a la celebració de la pròxima assemblea nacional, que haurà de decidir la data en què se celebrarà un congrés per elegir un nou secretari general.

Crisi interna

El resultat no es donava per descomptat. Només poques hores abans semblava que la crisi interna provocada per les declaracions a la televisió de l’ex secretari general del partit, Matteo Renzi, en què rebutjava negociar amb els grillinos, seria difícil de reparar. I hi havia fins i tot qui parlava d’una escissió irreparable del partit. “Un veritable líder respecta una comunitat també quan ja no la dirigeix”, va dir el ministre de Cultura, Dario Franceschini, criticant l’elecció de Renzi d’avançar-se a la decisió de l’executiva, que havia sigut convocada precisament per decidir la línia del partit respecte a l’oferta del M5E. Però durant l’assemblea la línia de Renzi va aconseguir imposar-se. “Aquesta executiva ens crida a una confrontació franca i sincera, dos mesos després del vot que ens ha portat a la més neta derrota mai vista en la nostra història”, va dir Martina fent una crida a abaixar el to.

Martina, que va assumir la secretaria del partit després de la dimissió com a secretari general de Renzi l’endemà de les eleccions, va defensar davant la plana major de la formació que el PD no ha de donar suport a cap govern liderat per Salvini o Di Maio, i va instar els seus companys a presentar-se a la nova reunió convocada pel president Mattarella dilluns “amb una actitud constructiva per afrontar aquest complex nus”.

L’executiva d’ahir havia sigut convocada per donar una resposta compartida a la proposta del president de la República, Sergio Mattarella, que fa una setmana va encarregar al president de la Cambra dels Diputats, Roberto Fico, que busqués el suport al PD per governar amb el M5E. Luigi Di Maio va reconèixer que entre les dues formacions hi ha “profundes diferències”, però va animar les dues forces polítiques a dialogar sobre temes concrets, com la reducció dels costos de la política o la lluita contra la corrupció. “Demano al PD que ens reunim no per signar un contracte de govern sinó per verificar primer si es donen les condicions necessàries per signar aquest contracte”, va dir el líder del M5E.

La proposta del M5E va dividir encara més un PD que està passant per les seves hores més baixes, després de la patacada electoral. El partit va quedar netament dividit entre els que optaven per seguir la línia defensada per l’ex secretari general, Matteo Renzi, contrari a qualsevol apropament als grillinos, i els que defensaven seure a taula per dialogar, com els exministres Dario Franceschini I Andrea Orlando.

La guerra fratricida, amb atacs creuats als mitjans inclosos, va arribar al seu màxim nivell dimecres, quan a internet va aparèixer una carta signada per diputats i senadors del PD pròxims a Renzi en què insistien en la seva negativa a donar suport a un govern liderat pel M5E o per la coalició de dretes, considerats responsables de la paràlisi que viu el país. El document portava la signatura de 77 dels 105 diputats i 39 dels 52 senadors amb què compta el PD. Una xifra que mostrava amb claredat que, tot i haver abandonat la primera línia i haver portat el partit al seu nivell més baix de suport popular, Matteo Renzi compta amb més amics que enemics dins del seu partit i podria no haver jugat encara la seva última carta.

La UE urgeix Roma a sortir del bloqueig

El bloqueig polític a Itàlia comença a preocupar a Brussel·les. El país transalpí serà el país de la zona euro que creixerà menys el 2018 i el 2019: un 1,5% davant del 2,9% previst per Espanya. Així ho va expressar ahir el comissari d’afers econòmics i monetaris de la UE, Pierre Moscovici: “La incertesa de les polítiques s’ha fet més evident, i si es prolongués podria fer que els mercats fossin més volàtils, cosa que influiria en la confiança de l’economia”. Unes dades que també preocupen al president de la República, Sergio Mattarella, que ha convocat per a dilluns una nova ronda de contactes amb tots els partits per esbrinar si encara hi ha alguna possibilitat de formar una majoria de govern. Però el M5E ja ha demanat que es convoquin eleccions anticipades, després que els intents de diàleg amb el centredreta i amb el PD fracassessin.

stats