UNIÓ EUROPEA
Internacional 05/07/2017

Itàlia vol tancar els ports a les ONG que salven immigrants

Roma proposa que els vaixells de rescat desembarquin els refugiats a Espanya i França

Laia Forès
4 min
Un membre de l’ONG Metges Sense Fronteres ajudant els immigrants desembarcats al port italià de Lampedusa.

Brussel·lesItàlia no pot més amb la pressió migratòria. La difícil situació que viu el país amb l’augment de l’arribada d’immigrants clandestins ha portat el govern de Paolo Gentiloni a endurir la seva posició i a posar en marxa una croada contra les ONG que rescaten els immigrants a la deriva en alta mar. Tot i que els vaixells de salvament de les organitzacions no governamentals salven vides, tant Roma com l’agència europea de control de fronteres (antigament coneguda com a Frontex) acusen les ONG d’estar encoratjant la immigració il·legal i les màfies.

El govern italià ha decidit tirar pel dret i està preparant un codi de conducta per a les embarcacions de les organitzacions humanitàries que dificultarà la seva arribada als ports italians i limitarà les seves operacions. Roma encara no ha fet públics els detalls del codi de conducta, però segons la premsa del país els vaixells de salvament tindran prohibit operar molt lluny de les costes italianes i indicar la seva situació a les embarcacions que hagin sortit de Líbia.

Control a les ONG

Les organitzacions tampoc podran traspassar les persones que hagin rescatat als vaixells de Frontex o de la guàrdia costera italiana. A més a més, el govern italià vol tenir un control més exhaustiu de les ONG que operen a la zona. El codi de conducta també preveu l’obligació de facilitar a les autoritats italianes la llista de la tripulació i detallar les seves fonts de finançament. Roma planteja que si una ONG incompleix algun dels punts del codi no pugui desembarcar els immigrants als ports italians.

El codi de conducta compta amb el vistiplau de Brussel·les i el govern italià el presentarà a la resta de governs de la UE en una reunió de ministres informal que tindrà lloc demà a Tallin, a Estònia. “És una iniciativa europea, però la Comissió Europea està disposada a ajudar i a assessorar Itàlia”, va assegurar ahir el vicepresident de la CE, Frans Timmermans. “De vegades, de forma involuntària, es crea aquest efecte crida. El codi de conducta podria evitar que això passés”, va dir.

L’arribada d’immigrants en situació irregular a les costes italianes ha augmentat un 20% en la primera meitat del 2017. En total, més de 85.000 immigrants -la majoria procedents de països africans- han desembarcat a Itàlia en els últims sis mesos. El govern de Gentiloni assegura que la pressió migratòria que viu el país és “insostenible” i ha tornat a demanar ajuda a la Unió Europea per evitar que continuïn arribant estrangers sense papers. Segons l’Organització Internacional de les Migracions (OIM), el 85% dels immigrants que han arribat aquest any a la UE per mar de forma irregular ho han fet a través d’Itàlia.

Els ministres de l’Interior d’Itàlia, França i Alemanya es van reunir diumenge passat a París per buscar solucions comunes a la pressió migratòria que suporta el país. A la reunió, a la qual el govern espanyol no va ser convidat, també hi va assistir el comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramopoulos. Segons fonts coneixedores de la reunió, el ministre italià, Marco Minniti, va arribar a plantejar tancar els ports italians a les embarcacions de les ONG d’altres països i desviar-les a ports com el de Barcelona o Marsella perquè hi desembarquin els immigrants. La idea, però, no comptaria amb el suport dels governs d’Espanya i de França.

Nou pla d’acció

A la Unió Europea la crisi migratòria també se li ha escapat de les mans. Malgrat les crides a la solidaritat dels estats membres, el repartiment de refugiats ha sigut un fracàs, i les úniques solucions que posen els governs sobre la taula són les receptes de sempre: més col·laboració amb els països d’origen de la immigració per fomentar el retorn dels immigrants sense papers, més ajuda econòmica als països de trànsit i accelerar l’acollida de refugiats procedents d’Itàlia. Són les idees del nou pla d’acció per ajudar Itàlia que la CE va presentar ahir.

Els plans dels socis europeus també passen per atorgar més protagonisme a Líbia per controlar les màfies i les fronteres. La idea de Brussel·les és que Líbia, tot i ser un estat fallit, contribueixi a frenar la immigració d’una forma similar a la de Turquia, a qui Europa paga pel retorn d’immigrants.

“La mesura no té ni cap ni peus”

“La llei mordassa de la UE imposarà codis de conducta a les ONG mentre paga guardacostes i a grups armats libis. És la UE d’avui”. Així es pronunciava ahir per Twitter Oscar Camps, el fundador de l’organització catalana Proactiva Open Arms, que es trobava embarcat en un d’aquests vaixells que salven immigrants i que ara Itàlia no vol que atraquin als seus ports. La responsable de premsa de l’associació, Laura Lanuza -que en canvi era a terra ferma-, va preferir no fer declaracions.

L’organització Moas, amb seu a Malta i que també es dedica al rescat d’immigrants, va mostrar la seva sorpresa per la reacció del govern italià mitjançant un comunicat: “Sempre hem operat sota la coordinació de la guàrdia costera italiana i amb base en el respecte del dret internacional del mar”. I la plataforma AOI Cooperazione e Solidarietà Internazionale va opinar que no té ni cap ni peus que “la UE confiï el control del flux d’immigrants al govern libi, que no respecta els drets humans”.

stats