DESPRÉS DE LA TECNOCRÀCIA
Internacional 24/02/2013

Itàlia vota el successor de Monti

La incertesa marca unes eleccions que decidiran l'estabilitat política de la quarta economia de l'euro

Sandra Buxaderas
3 min
Itàlia vota 
 El successor  De Monti

RomaTotes les eleccions legislatives tenen un grau d'incertesa, però a Itàlia la incògnita sobre l'estabilitat del govern que surti del vot d'avui i demà és tan gran que ja hi ha qui tem que aviat s'hagi de tornar a les urnes. Sembla molt difícil que el guanyador pugui obtenir prou suports al Congrés i al Senat per governar amb la tranquil·litat que li cal per conduir Itàlia fora de la crisi econòmica. Per això la borsa italiana, inquieta, ha registrat davallades aquesta setmana.

Ara, en tot cas, els 50 milions d'italians convocats a les urnes, tres dels quals residents a l'estranger, tenen l'última paraula. L'únic que queda clar de les enquestes publicades fins ara és que als italians no els ha agradat gens la medicina que els ha propinat el tècnic Mario Monti per sortir de la crisi.

És inqüestionable que Monti va frenar la crisi del deute, però els italians més colpejats per les retallades pressupostàries i per l'augment d'impostos pensen que són ells qui han pagat els plats trencats, i no els principals poders econòmics del país. Per això, ara semblen més favorables a un govern de centreesquerra liderat per Pier Luigi Bersani.

Un terç d'electors, en canvi, sembla que obvia que va ser l'anterior primer ministre, Silvio Berlusconi, qui va començar a aplicar l'amarga medicina i se senten atrets per la promesa feta pel magnat milanès de retornar-los l'import pagat per l'impost de béns immobles. Va ser Berlusconi qui el va reintroduir; Monti només el va modificar, però els electors que votaran la coalició de centredreta confien que els retallarà els impostos.

L'Opció Cívica de Monti, juntament amb els dos partits de centre amb què s'ha aliat, recollia menys del 15% de suports en les últimes enquestes oficials. I els sondejos interns dels partits sembla que indiquen que encara ha perdut més gas durant la campanya electoral.

L'ascens de Grillo

Molts indecisos sembla que s'han deixat temptar, en bona part, pel partit amb més ascens a Itàlia: el del còmic Beppe Grillo, el Moviment 5 Estrelles, que podria ser la segona força gràcies a la promesa d'acabar amb els privilegis de la classe política i de dipositar el poder econòmic italià en mans de la gent i no de la banca i els polítics. Encara que per això hagi de sortir de l'euro o deixar de pagar el voluminós deute públic.

Els altres partits, per això mateix, han centrat la recta final de la campanya a atacar Grillo assegurant que és "un perill" per a l'estabilitat d'Itàlia.

El líder amb més probabilitats de rebre l'encàrrec d'intentar formar govern, però, és Pier Luigi Bersani, secretari del Partit Demòcrata (PD). A Itàlia, el líder amb més vots és qui sol rebre de part del cap d'estat, en aquest cas un Giorgio Napolitano que esgota els últims dies del seu mandat, la responsabilitat de trobar prou suports parlamentaris per governar.

Les enquestes donen per guanyadora la coalició de Bersani, però el marge que tenia a principis d'any s'ha reduït en benefici de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi i la seva coalició de centredreta, amb el Poble de la Llibertat com a partit més gran, i de Beppe Grillo.

Aliats de govern

Amb una mica més del 34% dels vots, Bersani podria obtenir la majoria absoluta a la Cambra de Diputats, però no queda clar si aconseguirà també la del Senat. Fins fa pocs dies, Bersani donava per fet que hauria de demanar suport a la coalició del fins ara primer ministre, Mario Monti. Però ara, davant l'ascens de Grillo i la baixada de Monti, potser no n'hi haurà prou amb el suport de l'actual primer ministre.

Tant és així que la premsa italiana ha desvelat les primeres trobades secretes de dirigents de la coalició de Bersani i de Grillo. I Bersani ja ha dit que, agradi o no, tots els partits hauran d'encaixar que a partir d'ara compartiran escons amb els representants del moviment antipolítica. Per ara Bersani no pensa a incorporar Grillo al govern, i tampoc no ho vol el còmic genovès, però sí que es planteja que potser el necessitarà per als grans temes de país.

Un dels més immediats és l'elecció del nou president de la República, ja que el 15 de maig Napolitano esgota el mandat: Bersani prefereix pactar-ho amb Grillo, que en els seus inicis recollia sobretot vot de centreesquerra, abans que fer-ho amb Berlusconi. El candidat de Bersani com a cap d'estat és Romano Prodi, l'únic líder de l'esquerra que ha batut mai Berlusconi a les urnes.

Avui i demà els electors també voten els nous governs de Llombardia, amb Milà de capital, i el Laci, la regió de Roma. Els executius de les dues regions van caure per culpa dels escàndols de corrupció i malversació de diners, un tema que ha estat també clau en la campanya d'àmbit nacional.

Com en cada cita electoral, l'estat facilita al màxim el vot dels italians: poden acudir a les urnes durant tota la jornada d'avui, fins a les deu del vespre, i també dilluns al matí, fins a les tres de la tarda.

stats