Publicitat
Publicitat

Ja són 65 els cadàvers recuperats del riu Iangtsé pel creuer bolcat

Els familiars de les víctimes reiteren les seves queixes per la gestió de la tragèdia. Queden encara 377 desapareguts, suposadament dins del vaixell capgirat

La xifra de morts en el naufragi del creuer 'Estrella d'Orient' al riu Iangtsé, al centre de la Xina, s'ha elevat a 65 després que 39 cossos sense vida fossin recuperats des de dins del vaixell en la nit de dimecres a dijous, segons informa la cadena oficial CCTV. Així, el balanç és de moment de 14 supervivents, 65 morts i 377 persones encara desaparegudes, suposadament en l'interior del vaixell capgirat, d'un total de 456 persones que hi viatjaven.

En un intent a contrarellotge per trobar supervivents, els equips de rescat van començar dimecres a perforar la part del casc de l'embarcació -que es va donar la volta completament en el naufragi- que sobresortia de l'aigua del riu.

Els experts van prendre aquesta decisió després que pel que sembla es sentissin sorolls des de l'interior del vaixell, cosa que els va portar a pensar que podria haver quedat atrapat oxigen en aquesta part del vaixell i, per tant, hi podia haver gent encara respirant.

No obstant això, a primera hora d'aquest dijous no s'ha informat de cap rescat. La persistent pluja i la rapidesa dels corrents del Iangtsé a la zona on es troba l'embarcació complicaven la feina dels equips desplaçats al lloc.

Familiars dels encara 377 desapareguts s'han tornat a queixar aquest dijous per la gestió de la crisi i el tracte rebut per alguns funcionaris a la ciutat de Jianli.

"M'han dit que em vagi a esperar a l'hotel", va assenyalar una dona de la ciutat de Tianjin (nord) a un grup de periodistes davant del tanatori de Jianli, on han començat a arribar els últims cadàvers rescatats.

"No em deixen veure el cos de la meva mare"

"Vull veure el cos de la meva mare, però ells no em deixen i no entenc per què. Hauria a mostrar-la", va afegir la dona, acompanyada del seu marit, que va trencar a plorar. Els grups de rescat han trobat el cos de la seva mare, de 63 anys, que de moment no ha pogut veure, i encara segueix sense saber res d'altres cinc membres de la seva família que també viatjaven en el 'Estrella d'Orient'.

Després poder parlar breument amb la premsa, un funcionari va obligar la dona i el seu marit a marxar-se en un vehicle oficial.

"No podem permetre que aquest caos es produeixi amb els mitjans, cal controlar aquestes situacions", va dir un funcionari a un altre després que un nombrós grup de periodistes hagués envoltat a la parella.

Eren els únics familiars que es trobaven als afores del tanatori, d'on aquesta setmana ha sortit una vintena de cotxes fúnebres amb taüts.

De moment, les autoritats segueixen sense permetre que els familiars accedeixin al lloc de l'accident ni tampoc a periodistes, tret que sigui un viatge organitzat pel mateix Govern.

Els familiars dels desapareguts també es queixen especialment de la falta d'informació oficial. "Ens anem assabentant del que passa pels mitjans", ha lamentat aquest dimecres un home d'avançada edat.

A la porta del tanatori hi ha un gran dispositiu militar i policial per evitar l'entrada no autoritzada a l'edifici, de la mateixa manera que es bloqueja l'accés a la carretera que porta al riu on els equips d'emergència intenten trobar supervivents, ja passades més de 60 hores des del naufragi.

Dos dels supervivents són el capità i el cap de màquines, que segueixen sota custòdia policial i que han declarat que el vaixell es va enfonsar a conseqüència d'un tornado a menys d'un minut, cosa que no hauria permès reaccionar la majoria dels seus ocupants.