Internacional 28/04/2013

"Ja no sóc el jove musulmà socialista que era": les bromes d'Obama al sopar de corresponsals

El president dels EUA ironitza sobre els rumors que fan córrer els seu enemics, sobre la mala relació amb els republicans i sobre Bush en la tradicional vetllada amb periodistes estrangers a la Casa Blanca. Spielberg li regala un vídeo que el 'converteix' en Daniel Day-Lewis

Efe / Ara
4 min

WashingtonCom seria Barack Obama amb un serrellet com el de la seva dona? Ell mateix ha fet la prova –amb una foto trucada– i l'ha mostrat aquest diumenge a la matinada (hora catalana, al vespre a Washington) en el sopar que el president dels Estats Units ofereix cada any als corresponsals estrangers a la Casa Blanca.

"Ja no sóc el jove musulmà socialista que era": les bromes d'Obama al sopar de corresponsals

Ha estat, com és habitual, una vetllada consagrada a les bromes, les ironies i fins i tot els sarcasmes, amb l'estil nord-americà que sempre fa pensar en la cerimònia dels Oscars.

De fet, Holywood –sempre més proper als demòcrates que als republicans– ha estat especialment present en aquesta edició del sopar, ja que Steven Spielberg, que era un dels convidats, ha regalat al president un vídeo en què el 'converteix' en Daniel Day-Lewis. En la filmació, Spielberg és 'entrevistat' i assegura que, després de rodar el seu èxit 'Lincoln', ha decidit produir una nova pel·lícula, aquesta vegada sobre Obama i que ha triat una vegada més l'oscaritzat actor Daniel Day Lewis com a protagonista, atesa la seva capacitat per "ficar-se en el personatge".

La càmera mostra llavors Obama mateix, que es presenta com a Day-Lewis caracteritzat d'Obama, en una 'entrevista' en què afirma que ha estat difícil adaptar-se al accent del president i que li ha calgut sotmetre's a hores de maquillatge per imitar les seves orelles. "No sé com ho fa per no estar enfadat tota l'estona. Si jo fos ell, ho estaria. Però no se'm permet. Sóc Daniel Day Lewis", diu Obama en el vídeo.

La projecció d'aquesta broma d'Spielberg ha culminat un discurs en què Obama ha ironitzat sobre els rumors que fan córrer els seu enemics, sobre la mala relació amb els republicans i sobre Bush. Per exemple, ha confessat que, en el seu cinquè any al poder, nota com "passa el temps" i té "cada vegada més cabells blancs". "Em miro al mirall i he d'admetre-ho: no sóc el captivador jove musulmà socialista que era", ha dit en referència als rumors que van circular quan va arribar a la Casa Blanca, que deien que era musulmà en secret.

Ha estat aleshores quan ha dit que, per millorar la seva imatge i dissimular els cabells blancs, copiat "un truc de Michelle". I les pantalles de la sala han mostrat diverses fotografies en què se'l veu amb un serrell idèntic al de la seva dona, que l'escoltava rient des de la taula, vestida amb un vestit llarg negre amb escot de puntes i pedreria de la dissenyadora Monique Lhuillier.

Obama també ha admès que encara comet "errors de principiant" i li sorprenen moltes notícies, com la recent "controvèrsia sobre el viatge de Jay-Z" i la seva dona Beyoncé a Cuba, i els rumors sobre si va ser autoritzat o no per la Casa Blanca. "És increïble. Tinc 99 problemes i aquest tal Jay-Z és un?", ha dit.

Tres dies després de visitar Dallas (Texas) per a la inauguració de la Biblioteca Presidencial George W. Bush, on va lloar els punts forts de la gestió del seu predecessor, Obama no ha dubtat ara a tornar a les crítiques. Ha anunciat ja pensa a crear la seva pròpia biblioteca presidencial i ha ensenyat un fotomuntatge de com seria l'edifici en el seu honor: apareixia al costat del dedicat a Bush, amb un cartell assenyalant cap al del seu predecessor que diu: "Culpa seva".

Les bromes han tornat al tema polèmic dels seus orígens, ja que els seus rivals han arribat a sostenir que no va néixer als EUA. Per això ha dit que que li agradaria edificar la biblioteca al lloc on va néixer, però ha 'reconegut' que és "millor fer-ho als Estats Units".

La ironia ha deixat pas al sarcasme quan ha abordat la seva mala relació amb els republicans, que bloquegen sistemàticament a les cambres tots els seus projectes. De cara a les eleccions, ha aconsellat al partit rival que, ara que ha reconegut que té un problema amb les minories, el prenguin a ell mateix, en qualitat com a afroamericà, "com a assaig" per a la resta de la població, i que li facin més cas.

"Fa uns dies em vaig endur els senadors republicans a sopar. No va ser fàcil. Vaig proposar un brindis i [la idea] no va superar el [debat al] comitè", ha dit, i ha provocat una riallada més a la sala.

També ha estat àcid amb els mitjans de comunicació, especialment amb la cadena CNN, que durant cobertura dels atacs de Boston va informar erròniament l'arrest d'un sospitós quan encara ni tan sols estava identificat amb noms i cognoms. "Admiro el compromís de CNN de cobrir tots els costats de la notícia, per si de cas resulta que n'hi ha algun de precísl", ha etzibat.

Al final del discurs, però, Obama ha canviat de to per recordar els "dies durs" que estan passant moltes famílies a Boston i a també West (Texas), on una explosió en una planta de fertilitzants va deixar 14 morts i més de 200 ferits el 18 d'abril.

Ha demanat a funcionaris, periodistes i la resta de nord-americans que aprenguin dels equips de rescat en aquests dos successos per "fer millor la seva feina, apuntar més amunt" en nom de tots els que van perdre la vida la setmana passada.

Diverses estrelles de Hollywood han assistit al sopar. A més a més d'Spielberg, també hi eren el mateix Daniel Day-Lewis, Bradley Cooper, Scarlett Johannson, Barbra Streisand, Kevin Spacey i Claire Danes, entre d'altres, a més de l'humorista Conan O'Brien, que ha fet el discurs final de la vetllada.

O'Brien ha llançat dards contra els mitjans de comunicació presents i no ha deixat d'esmentar les tensions amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. "En el passat teníem enemics que feien por: Hitler, Stalin ... Ara, el nostre gran enemic és un adolescent que es vesteix com Rosie O'Donnell en els Emmy", ha dit amb sarcasme.

stats