DEBAT ENERGÈTIC
Internacional 06/05/2012

El Japó es queda sense energia nuclear

Martin Fackler
2 min
Tsunami Dibuix d'un vaixell enfonsant-se fet ahir a la redacció del diari.

THE NEW YORK TIMES / TÒQUIOEl Japó s'ha convertit aquest cap de setmana en el símbol d'una potència econòmica que viu sense energia nuclear. La planta de Tomari, a l'illa septentrional de Hokkaido, va tancar ahir l'últim reactor que estava en funcionament a l'arxipèlag per controls rutinaris en un gest històric des del 1970. Des de la catàstrofe de Fukushima el març de l'any passat, el Japó ha anat tancant, per manteniment, els 50 reactors comercials del país i no els ha tornat a obrir per motius de seguretat, amb l'ull posat a Fukushima.

Desesperat per l'impacte econòmic que això pot tenir i pels possibles talls energètics d'aquest estiu -quan el consum s'intensifica per l'ús d'aires condicionats-, el govern nipó ha provat de convèncer la població perquè es tornin a engegar alguns dels reactors. Les autoritats han realitzat tests d'estrès per demostrar que les plantes resistirien a un terratrèmol de les mateixes característiques, però els japonesos desconfien. Els tests s'han fet majoritàriament a porta tancada i molts crítics consideren que s'han de fer reformes més a fons, com la creació d'una agència de regulació nuclear més independent.

Els estrets vincles entre el ministeri de Comerç, que regula l'energia nuclear, i els operadors de les plantes es veuen com els causants d'haver deixat Fukushima indefensa de cara a un desastre natural. Aquesta desconfiança ha alimentat la consideració que les autoritats no van estar a l'altura per ajudar la població després de l'accident i que van provar d'amagar els riscos reals.

Almenys 300 persones van celebrar l'aturada temporal ahir a Tòquio. Tadao Sakuma, de 81 anys, va començar-hi una vaga de fam per exigir que els reactors no es tornin a obrir. "Vull que es desmantellin tots els reactors. Jo viuré només 10 anys més, però ho veuré".

stats