Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Jeb Bush es llança a la carrera presidencial

Presumeix de la seva experiència com a governador de Florida en l’anunci de la seva candidatura

Jeb Bush va anunciar oficialment ahir la seva candidatura a la Casa Blanca. “La presidència no hauria de passar d’un progressista a un altre”, va dir des de Miami i acompanyat de la dona, els fills i la mare, Barbara Bush.

La seva carta de presentació no va ser el cognom -desaparegut tant a l’escenari com als cartells electorals-, sinó la seva feina quan va ser governador de Florida del 1999 al 2007. De fet, els cognoms han passat en un segon pla per a alguns candidats de les presidencials. Bush, com Hillary Clinton, es va presentar als votants amb el seu nom de pila i una admiració: “Jeb!”

Florida el recorda com un governador molt conservador però el gir del Partit Republicà cap a la dreta des del sorgiment del Tea Party l’ha convertit en un moderat. Bush és un candidat pragmàtic que té el suport de l’establishment i grans donants.

“Vaig ser un governador reformador”, va dir el fill i germà d’expresidents dels Estats Units, que va destacar que té una visió positiva i optimista per al futur del país.

Unes primàries atapeïdes

Jeb Bush inicia el camí cap a la Casa Blanca com el candidat favorit. Però el seu avantatge sobre els rivals s’ha escurçat en els últims mesos i tindrà molt complicat guanyar unes primàries molt atapeïdes. En els pròxims mesos, la lluita per la nominació presidencial republicana serà cada cop més competitiva i, segurament, més negativa.

“Molta gent parla. Són molt bons en això. Però hem de començar a arreglar les coses”, va dir Bush en un vídeo poques hores abans de l’anunci. Les seves paraules eren un atac al govern d’Obama i altres candidats republicans com els senadors Marco Rubio, Rand Paul i Ted Cruz.

En una carrera primària tan atapeïda, Bush va subratllar la seva experiència i es va presentar com la solució a la paràlisi de Washington. “No arreglarem l’embolic de Washington triant els que l’han creat o han sigut incapaços de resoldre’l”.

A més, va demostrar que té l’habilitat de connectar amb les minories, especialment els llatins. Casat amb una mexicana, Bush parla perfectament el castellà i ahir en va fer gala. Els Estats Units són cada dia més diversos i les victòries d’Obama del 2008 i el 2012 van revelar que el Partit Republicà té un problema per atreure aquestes minories.

El seu primer míting va tenir un marcat accent llatí amb l’actuació del grup de les germanes cubanoamericanes Chirino o les paraules en castellà d’una ciutadana de Florida nascuda a Colòmbia, que va lloar la feina de Bush en aquest estat.

Conservadorisme “compassiu”

L’exgovernador va presentar un programa emmarcat en el “conservadorisme compassiu”. Aquesta és l’etiqueta que va utilitzar el seu germà per guanyar la Casa Blanca, George W. Bush. En el seu discurs, va assegurar que els ciutadans més vulnerables no són un “problema” sinó una “prioritat”. I va prometre que, si és elegit president, construirà un futur millor per a tothom.

Atrapat en l’ombra  del seu germà George

Jeb Bush no es cansa de dir que ell és diferent del seu germà o del seu pare, tots dos expresidents del país. Tot i així, la impopularitat de George W. Bush i la seva decisió d’envair l’Iraq són un dels obstacles més importants en la seva carrera presidencial.

L’exgovernador de Florida necessita deslliurar-se de l’ombra del seu germà. De moment, no ha tingut gaire èxit. Al maig, en una entrevista a Fox News, va dir que ell també hauria intervingut a l’Iraq. Dies després va rectificar.