Internacional 21/08/2019

Merkel veu "possibilitats" d'un acord del Brexit amb canvis a la declaració política

Boris Johnson insisteix a Berlín en l'eliminació de la garantia sobre la frontera nord-irlandesa

Quim Aranda
3 min
Boris Johnson i Angela Merkel, aquest dimecres a Berlín / ANNEGRET HILSE / REUTERS

LondresMolts somriures i compliments, molta bona voluntat, però les posicions per ara continuen inamovibles. El primer viatge oficial a l'estranger del nou 'premier' britànic, Boris Johnson, que aquest dimecres a la tarda s'ha entrevistat a Berlín amb la cancellera alemanya Angela Merkel, amb qui sopa en aquests moments, ha posat de manifest l'estancament de les negociacions sobre l'acord del Brexit i l'extrema dificultat de quadrar un cercle que ja és un cercle viciós.

El problema, el mateix de sempre: la garantia sobre la frontera nord-irlandesa. En la compareixença de premsa prèvia a la sessió de treball Johnson ha demanat, un cop més, que, "ras i curt, sigui eliminada" completament de l'acord de divorci, el que es va pactar el novembre del 2018 entre Theresa May i la Unió Europea (UE) i que ha estat refusat tres vegades pel Parlament de Westminster.

En comptes de l'anomenat 'backstop', Johnson ha tornat a proposar "acords alternatius". Totes dues demandes ja les va esmentar aquest dimarts en la carta que el 'premier' va adreçar al president del Consell Europeu, Donald Tusk. Però tal com també va fer en la seva comunicació, el mandatari britànic no ha fet cap proposta concreta.

Merkel, amb bones paraules, ha estat prou clara. La garantia sobre la frontera és a l'acord "per resoldre" un problema, el del manteniment del mercat únic dins de la Unió Europea un cop es completi el Brexit. No pas per crear-lo. Justament la visió oposada del nou govern de Londres. I encara que ha dit que la solució es podria trobar en els "pròxims trenta dies" –missatge a què Johnson s'ha agafat de seguida com un clau roent–, també ha destacat que "la possibilitat" de trobar la via de sortida de l'atzucac podria ser mitjançant la conformació "de la relació futura".

És a dir, amb la introducció de canvis en la declaració política que acompanya el pacte de divorci, un document de 17 pàgines que ha de definir el rumb a seguir entre el bloc dels 27 i el Regne Unit en el futur post Brexit.

Tot i l'optimisme de Johnson en què es possible un nou pacte, aquest últim apunt de Merkel dona, a la pràctica, molt poques esperances a Johnson perquè Alemanya pugui actuar com a motor per obrir i renegociar el pacte, menys encara per eliminar la garantia sobre la frontera entre la República d'Irlanda i la província d'Irlanda del Nord.

París aposta pel no acord com a més probable escenari

De fet, la compareixença amb la premsa ha sigut prou confusa. A partir de l'esment de Merkel sobre la possibilitat de trobar una solució en "trenta dies", es podria dir que Johnson s'ha compromès a presentar alternatives detallades al 'backstop' durant aquest mateix període de temps. Merkel ha insinuat que les tindria en compte, però la Unió no creu que les que s'han plantejat fins ara siguin viables. La solució es trobaria, doncs, en la ja esmentada futura relació econòmica. Però només una de molt estreta entre el Regne Unit i la Unió evitaria la necessitat que el 'backstop' entrés en vigor.

El xou, doncs, continua. I la pròxima escala és, aquest dijous, París. De fet, poques hores abans de l'arribada de Johnson a la capital alemanya, des de París han ressonat unes molt pessimistes declaracions del portaveu de la presidència francesa. En una trobada amb mitjans de comunicació prèvia a la reunió bilateral entre Johnson i Emmanuel Macron, des del Palau de l'Elisi s'ha assegurat que "el mes probable escenari" a hores d'ara és un Brexit sense acord.

stats