Internacional 26/10/2012

Jordi Vaquer: "Volem assegurar-nos que la crisi no debilita més la democràcia"

C.c.
2 min

DIRECTOR DE L'OPEN SOCIETY INICIATIVE PER A EUROPAQuè aporta aquesta nova iniciativa a la xarxa de la Fundació Soros?

Volem crear un nou discurs sobre la salut de la democràcia europea i assegurar-nos que aquesta crisi no la debilita més. I el més important, ho volem fer des de la societat civil. Les organitzacions socials estan a primera fila confrontant problemes com la xenofòbia, les amenaces a la llibertat de premsa i la creixent exclusió social i política. La Fundació ja té un centre a Brussel·les que treballa amb les elits polítiques, governs i institucions. A Barcelona treballarem amb la societat civil europea finançant iniciatives ja en marxa, com el programa contra la discriminació de la població d'ètnia gitana, i donant suport a d'altres, amb la vista posada sobretot en Grècia.

Com serà la seu de Barcelona?

A Barcelona no hi haurà una gran oficina, però sí un gran centre de trobada on vindran activistes, experts, politòlegs i representants de la societat civil. La importància del centre no és tant els llocs de treball que crearà, sinó que convertirà Barcelona en un referent en el debat europeu.

Hi ha una crisi de la democràcia?

Sempre es diu que la crisi econòmica ha erosionat la democràcia, però jo crec que ha sigut al revés. Són els errors de les democràcies els que expliquen com ha pogut arribar una crisi econòmica tan profunda. Per exemple, la vinculació política amb les caixes o amb el sector de la construcció a l'estat espanyol són la prova que el poder polític no regulava bé l'economia, que havia traït la seva funció de defensar els interessos de la majoria.

I com es regenera la democràcia?

Treballarem a escala local, nacional i transnacional per refer la confiança. Si la gent no es creu la democràcia a tots els nivells, si no es convenç que el vot pot canviar les coses, no es recuperarà. A Europa és paradoxal. Som la regió del món on més es qüestionen els preceptes de la democràcia, i alhora on la societat civil té més força per regenerar-la. Per això hem arribat abans a uns dilemes que aviat es plantejaran altres societats del món.

stats