Publicitat
Publicitat

Juncker tanca la porta a Grècia i diu que no tornarà a negociar fins que Atenes presenti propostes "serioses"

L'eurogrup del 18 de juny ha de ser determinant: el govern de Syriza ja té l'última proposta dels creditors

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, està "decebut" per la falta d'avenços en les negociacions amb Grècia sobre el rescat, després de l'última ronda del cap de setmana, malgrat els seus "grans esforços" per facilitar el diàleg.  Juncker només acceptarà tornar a la taula de negociacions si Atenes presenta noves propostes "serioses" en matèria de reformes que responguin a les exigències dels seus creditors.

Juncker ha fet aquest cap de setmana "un últim intent de trobar una solució" amb Grècia que permetés una avaluació positiva de la 'troica' a temps per l'Eurogrup del 18 de juny, segons ha explicat el seu portaveu, Margaritis Schinas. Les negociacions es van celebrar dissabte i diumenge a Brussel·les a través de representants personals del propi Juncker i del primer ministre grec, Alexis Tsipras, i en estret contacte amb el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.
"Encara que es van fer alguns progressos, les converses no van tenir èxit, ja que segueix havent-hi una bretxa significativa entre els plans grecs i les exigències conjuntes de les institucions", ha dit el portaveu. "El president Juncker està decebut que, malgrat els seus grans esforços per facilitar els progressos en aquestes negociacions, els avenços no van ser tan evidents", ha ressaltat.

"Si hi ha alguna cosa nova, estarem molt feliços de contribuir en tant que mediadors per fer avançar les converses", ha apuntat Schinas. Però la Comissió deixa tota la responsabilitat en mans d'Atenes, ja que no tornarà a dialogar fins que rebi una "proposta seriosa" del Govern de Syriza.

Tsipras es va comprometre amb Juncker durant l'última reunió que van mantenir dijous passat a presentar immediatament noves propostes de reformes. Però les propostes no van arribar, i els negociadors grecs van contactar divendres amb la Comissió per dir que no volien enviar el pla per correu electrònic ni discutir-lo per telèfon per por a filtracions. Per això van sol·licitar una reunió secreta durant el cap de setmana a Brussel·les. La trobada es va filtrar immediatament a la premsa grega, segons relaten fonts comunitàries.

Els negociadors grecs van arribar una hora tard a la reunió sense cap paper. L'Executiu comunitari havia convocat també a negociadors del BCE i l'FMI en un intent de tancar un acord, però sense documents era impossible. A última hora de la tarda, els grecs van presentar una taula amb xifres que es limitava a repetir les seves últimes propostes que els creditors ja havien titllat d'insuficients per garantir la sostenibilitat fiscal del país.

Els representants de Juncker van convocar els grecs a una nova trobada el diumenge exigint-los noves propostes. Però els negociadors de Tsipras van tornar a arribar tard i amb el mateix paper que el dia anterior, de manera que la Comissió va concloure immediatament la trobada per considerar que no hi havia base per avançar.