Publicitat
Publicitat

NEGOCIACIONS

Juncker allarga l’agonia grega en un sopar sense acord

Última oferta dels creditors

El primer ministre grec, AlexisTsipras, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, van abordar la crisi grega en un sopar de treball a Brussel·les. Sobre la taula, dues propostes per trobar una sortida després de 4 mesos de negociacions que han deixat Atenes a un pas de la fallida: la del govern grec de l’esquerra alternativa de Syriza, i la dels creditors internacionals (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional).

Abans del sopar amb Tsipras, Juncker es va reunir per sorpresa amb el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que va rebaixar les expectatives de la reunió assegurant que encara “queda molta feina” per arribar a un acord. El primer ministre grec va parlar per telèfon amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande. Segons va assegurar Atenes, els dos acceptarien una rebaixa en el superàvit primari del pressupost (el que no comptabilitza el pagament del deute) que els creditors exigeixen al govern grec.

Des de fa uns dies hi ha contactes al més alt nivell per mirar d’accelerar les negociacions, que s’allarguen des que Syriza va guanyar les eleccions, el 25 de gener. El calendari de pagaments del deute grec no perdona: Atenes ha de tornar 1.600 milions d’euros a l’FMI aquest juny en tres lliuraments, el primer dels quals, de 300 milions, és divendres. Grècia no pot afrontar-lo si no es desbloquegen els 7.200 milions de l’últim tram del rescat del país. El temps passa, Grècia s’acosta a la fallida i la sortida de l’euro i creix la pressió sobre Tsipras.