Publicitat
Publicitat

Juncker proposa com a comissari de Seguretat el britànic Julian King

Unifica les competències de la lluita antiterrorista en una sola cartera

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha anunciat aquest dimarts la creació d' una nova cartera de cartera de Seguretat, que estarà en mans del nou representant britànic, Julian King. Després d’uns mesos convulsos a causa dels atacs terroristes a Europa, el líder de l'executiu comunitari unifica totes les responsabilitats en matèria de seguretat en un sol comissari.

Seguretat és competència dels estats, de manera que King s'haurà d’encarregar de coordinar la lluita contra la radicalització. També de promoure la cooperació entre països en matèria d’intel·ligència o fer front al fenomen dels retornats de Síria o l'Iraq. Fins ara, aquesta responsabilitat estava dividida entre la comissària de Justícia, Vera Jourovà; Interior, Dimitris Avramopoulos, i el vicepresident primer, Frans Timmermans. Amb tots ells, King també caldrà que treballi colze a colze.

Més visibilitat a la lluita antiterrorista

En un executiu que sovint vol demostrar el seu caràcter polític i menys tècnic, Juncker intenta donar més visibilitat a la lluita antiterrorista. Fins ara, les propostes que s’han portat sobre Seguretat han estat molt tímides, especialment perquè són els estats els que en tenen l'última paraula. L'última proposta aprovada al juny, nascuda després dels atemptats de París del novembre, va quedar aigualida per la pressió de diverses capitals: pretenia restringir l’ús i possessió de les armes més perilloses com els Kalàixnikov, però finalment seran els estats els qui decidiran sobre la seva autorització.

Després del Brexit

Tot i la victòria del Brexit al referèndum del 23 de juny, el Regne Unit encara és membre de la UE fins que n'oficialitzi la sortida, un procés que pot durar almenys dos anys. King substitueix l’anterior representant britànic, Jonathan Hill, que s’havia encarregat de la cartera de Serveis Financers, de gran pes polític i econòmic, en un gest que llavors es va veure com un gest a la City per evitar el Brexit. Hill va dimitir després del referèndum, després de fer campanya pel 'remain'.