Publicitat
Publicitat

Juncker es desespera i vol un pla alternatiu de Grècia

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va donar ahir la imatge d’un home desesperat. Poc abans de començar la cimera del G-7 a Baviera, Juncker va carregar amb duresa contra el primer ministre grec, Alexis Tsipras. Li va venir a dir que parli menys i treballi més i que li presenti -sense esperar més- una proposta alternativa per complir amb els compromisos que li exigeixen la UE, el BCE i l’FMI abans de desembutxacar un nou tram del rescat. “Estic esperant una proposta alternativa dels nostres socis grecs -va assegurar Juncker-. Dimecres [quan Juncker es va reunir amb Tsipras a Brussel·les] només n’hi va haver una de proposta, la meva. Encara espero la seva”.

L’enuig de Juncker es va fer evident dissabte, quan va rebutjar respondre a una trucada provinent d’Atenes del mateix primer ministre grec. L’entorn del president de la Comissió Europea va advertir ahir que Juncker no pensa parlar més amb Tsipras fins que Atenes no presenti un pla alternatiu al que ara hi ha sobre la taula. Un pla que el líder de Syriza va desqualificar divendres -va arribar a dir que era “absurd” i una “sorpresa desagradable”- davant del Parlament grec. “No tinc cap problema personal amb Tsipras, més aviat al contrari. Ha sigut i és el meu amic, però l’amistat per mantenir-se ha de complir algunes regles mínimes”, va etzibar Juncker per deixar clar el seu malestar.

L’alerta d’Obama

En una trobada bilateral prèvia al G-7, el president dels EUA, Barack Obama, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van tractar de la situació a Grècia i van coincidir que aquest país ha de continuar les reformes per reprendre el camí del creixement econòmic. Però Obama va voler afegir que Grècia i els seus socis europeus ho han d’aconseguir sense causar un daltabaix -va fer servir el terme “volatilitat”- als mercats financers, segons un portaveu de la Casa Blanca.

El govern grec va evitar ahir cap pronunciament oficial i només el ministre de Finances, Iannis Varufakis, va fer un post al seu blog en què va criticar el pla dels creditors per entregar un nou tram del rescat a Grècia. Varufakis va reclamar a la cancellera alemanya, Angela Merkel, un “Discurs de l’Esperança” -com el que els EUA van fer a Alemanya quan va acabar la Segona Guerra Mundial- que proclami que Berlín està disposat a afluixar en el terreny de les retallades. “No hi ha cap oferta per alleugerir el deute. Cap pla per fomentar la inversió. Ni tampoc, fins ara, cap Discurs de l’Esperança per a aquest poble caigut”, va escriure Varufakis.

El pròxim dia clau serà dimecres, quan els líders de la UE es veuran de nou les cares a Brussel·les en una cimera amb els països de l’Amèrica Llatina.