Publicitat
Publicitat

Qui és Justin Trudeau, el futur primer ministre canadenc

El jove líder del Partit Liberal segueix les passes del seu pare. Aposta per la retirada de les tropes a Síria i l'Iraq i la defensa de la classe mitjana

Nascut a Ottawa l’any 1971, Trudeau és el fill gran del dues vegades primer ministre Pierre Elliott Trudeau (1968-1979 i 1980-1984) i nét de de James Sinclair, que havia estat ministre en diversos governs. La seva incorporació a la política ha estat tardana: va estudiar literatura anglesa i francesa i ha estat professor en un institut de Vancouver.

Es va convertir en figura pública el 1998, quan el seu germà Michel va morir en una allau, i dos anys més tard va ser l'encarregat de llegir un obituari al funeral del seu pare, que evocava la pertinença a una dinastia política. “El pare ens va ensenyar a creure en nosaltres mateixos, a defensar-nos per nosaltres mateixos, a conèixer-nos i a acceptar responsabilitats", va dir aleshores.

Va començar la seva carrera política el 2007, quan va arrabassar al Bloc Quebequès un escó per a Mont-real, en un districte on tradicionalment el Partit Liberal no tenia pes. Des del 2013 lidera la formació, 45 anys després que el seu pare. Erigit en defensor de la classe mitjana, ha aconseguit fitxar candidats d'alt perfil per al seu partit.

Considerat jove i temperamental, entre les seves propostes destaquen la retirada de les tropes canadenques de l’operació contra l'Estat Islàmic a l’Iraq i Síria –tot i que ha promès que ajudaria militarment els rebels–, l'acollida de refugiats i la revisió a fons del Tractat d’Associació Transpacífic (TTP). A més, també té previst reformar el sistema electoral canadenc, que ara és de sufragi directe: només el candidat més votat a cada circumscripció obté l'escó. Aposta per polítiques de control del canvi climàtic, pels drets dels indígenes, pel dret a l'avortament, per augmentar els impostos als més rics i per la legalització de la marihuana.

Trudeau està casat amb Sophie Grégorie, que havia estat presentadora de televisió, i la parella té tres fills. De complexió atlètica, practica la boxa.