JUSTÍCIA INTERNACIONAL
Internacional 17/10/2012

Karadzic diu que no sabia res de la massacre de Srebrenica

Radovan Karadzic, l'expresident dels serbis de Bòsnia, creu que se l'hauria de "premiar" pels seus intents d'aturar la guerra al país. Ahir va basar l'inici de la seva defensa a l'Haia a negar els càrrecs.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Karadzic va iniciar la seva defensa de l'acusació de crims durant la Guerra de Bòsnia.

BARCELONA.Radovan Karadzic, expresident de la República Sèrbia de Bòsnia i acusat de genocidi i crims de guerra, va capgirar ahir les acusacions en l'inici de la seva defensa davant el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII).

Va assegurar que no sabia res del genocidi de Srebrenica, la pitjor massacre a Europa després de la Segona Guerra Mundial, en què van morir 8.000 persones en tres dies, i va acusar els musulmans d'escenificar les atrocitats contra la seva gent per guanyar suport internacional.

Karadzic, que es defensa a si mateix, va dir que els musulmans van falsejar l'atac amb obús que va deixar més de cent morts al mercat de Sarajevo el 1994. Els fiscals del TPII acusen Karadzic de ser responsable de la matança, que va tenir un fort impacte per a una comunitat internacional que seguia amb intermitència el setge de quatre anys de les tropes serbobosnianes a la ciutat.

"És la meva ciutat, i tota història que ens acusi d'atacar-la sense cap raó és falsa", va dir aquest psiquiatre i poeta frustrat, conegut com el carnisser de Sarajevo . Centrat a intentar desacreditar proves periodístiques de les seves atrocitats, Karadzic va dir que la famosa fotografia d'un jove demacrat darrere el filferro espinós d'un camp de concentració era falsa. Fikret Alic, el protagonista de la imatge, escoltava Karadzic des d'una sala contigua acompanyat de diversos supervivents del conflicte dels Balcans. "És una humiliació que avui encara mantingui que aquesta història és un invent", deia Alic.

El TPII acusa Karadzic de ser responsable de la massacre de Srebrenica, però ahir assegurava que no n'havia "sentit res" fins que va arribar al Tribunal de l'Haia. L'exlíder polític dels serbobosnians va dir que durant el seu mandat no havia tingut lloc "cap indici d'abús o assassinat" en aquesta localitat protegida per les Nacions Unides i que en el moment del genocidi comptava amb la vigilància de 400 "cascos blaus" holandesos.

"En lloc de ser acusat se m'hauria de premiar per totes les coses bones que he fet", es defensava Karadzic. "Vaig fer tot el que era humanament possible per evitar la guerra i vaig reduir el patiment dels civils amb èxit", es vantava l'acusat.

Una cort amb data de caducitat

El TPII arriba al seu capítol final. Coincidint amb l'inici de la defensa de Karadzic, el tribunal començava a jutjar Goran Hadzic, expresident de l'autoproclamada República Sèrbia de Krajina, a Croàcia, acusat de crims de guerra i contra la humanitat. És l'últim dels 161 fugitius del conflicte dels Balcans que constaven a la llista d'objectius del TPII, un tribunal que es dissoldrà el 2016.

stats