REPRESSIÓ A RÚSSIA
Internacional 21/08/2012

Kaspàrov, nou objectiu del Kremlin

Nova detenció polèmica a Rússia. El campió d'escacs Gari Kaspàrov va ser interrogat ahir acusat de mossegar la mà d'un policia. L'opositor acusa les autoritats d'agredir-lo i detenir-lo sense raó.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
UNA DETENCIÓ AMB TESTIMONIS
 L'opositor Gari Kaspàrov va ser detingut mentre esperava el veredicte pel cas Pussy Riot a l'exterior dels jutjats. El campió mundial d'escacs estava envoltat de periodistes que van documentar amb tots els detalls el moment. Kaspàrov va denunciar que un dels policies el va atacar i assegura que els vídeos li donen la raó.

BARCELONA.Amb la condemna internacional per l'empresonament de les tres cantants del grup punk Pussy Riot encara calenta, un nou cas judicial comença a gestar-se a Rússia i amenaça de tenir tanta repercussió com el procés contra les tres joves tancades per cantar contra el president rus, Vladímir Putin.

L'objectiu és ara Gari Kaspàrov, el cèlebre jugador d'escacs que fa gairebé una dècada va canviar tauler i peces per mítings i oposició al règim de l'exagent del KGB. La policia moscovita va interrogar-lo ahir després de ser acusat de mossegar un agent antidisturbis en ser detingut divendres mentre esperava el veredicte de les Pussy Riot a l'exterior del tribunal. Si les autoritats confirmen l'acusació, Kaspàrov podria enfrontar-se a cinc anys de presó. El Codi Penal rus tipifica aquesta pena i una multa de fins a 5.000 euros per haver causat un dany menor a un oficial uniformat en servei.

Kaspàrov, que nega rotundament l'acusació, va dir ahir en sortir de la comissaria que vol veure l'agent a qui suposadament va mossegar la mà. "És una mentida enorme. Evidentment, vaig intentar desempallegar-me d'ells com vaig poder però no vaig utilitzar les dents. Potser va ser el gos policia el que el va mossegar? Vull que facin una anàlisi". L'opositor va anunciar que prepara dues denúncies per detenció il·legal i difamació contra els agents que el van detenir.

El campió mundial d'escacs estava envoltat de periodistes en aquell moment i és fàcil trobar-ne vídeos a la xarxa, on no hi ha rastre de mossegades, sinó que s'hi veu un Kaspàrov que és detingut mentre parlava amb la premsa i agredit quan es negava a entrar al furgó policial fins que no li contestessin una pregunta que encara no té resposta: "De què se m'acusa?"

Ni liberalisme ni indulgència

L'organització de drets humans Human Rights Foundation (HRF), dirigida per Kaspàrov, va denunciar ahir l'agressió. "Si algú dubtava de la naturalesa despòtica del règim rus, l'arrest i la violència utilitzada contra algú que simplement era a les portes d'un jutjat il·lustren a la perfecció la situació terrible que viu el país", deia en un comunicat el seu president, Thor Halvorssen.

El jugador d'escacs va afegir que la seva situació és "la resposta perfecta del Kremlin a aquells que parlaven de liberalisme a Rússia sota el mandat de Putin, o als que creien en l'absolució per a les Pussy Riot o en el discurs de Putin sobre la indulgència". Precisament pocs dies abans de l'agressió a Kaspàrov, HRF va publicar un informe on analitzava el cas contra les Pussy Riot sota els paràmetres europeus sobre la protecció de la llibertat d'expressió.

En l'estudi, Kaspàrov es pronunciava a favor de l'absolució, assegurant que les noies no havien comès "cap crim" perquè, "tot i que la seva protesta va poder ofendre els que eren a l'església aquell dia, es tracta d'un discurs polític que hauria de ser protegit sense condicions". De la mateixa manera, l'opositor considerava que "qualsevol cosa excepte l'absolució serà una desgràcia i una bufetada a la cara dels estàndards civilitzats de justícia, així com una prova més que l'anomenada democràcia russa segueix erosionant-se sota el mandat de Putin". La condemna de divendres contra les noies confirma les pors d'una de les noves dianes del Kremlin. L'advocat de les empresonades va anunciar ahir que apel·larà contra els dos anys de presó, al mateix temps que les autoritats russes anunciaven que buscaven les dues membres de la banda punk que van evitar la detenció després de protestar a la catedral moscovita.

stats