ESTATS UNITS
Internacional 16/03/2015

Kerry reconeix que s’haurà de negociar amb Al-Assad per acabar la guerra de Síria

El secretari d’Estat nord-americà assegura que no hi ha una solució militar al conflicte

Núria Ferragutcasas
3 min
QUATRE ANYS DE GUERRA  Les forces del règim d’Al-Assad van llançar ahir atacs aeris a Douma, a l’est de Damasc.

WashingtonEls Estats Units i els seus aliats hauran de negociar amb el president sirià, Baixar al-Assad, per posar fi a la guerra de Síria. Així ho va assegurar ahir el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, en una entrevista a la televisió CBS. Kerry, però, va evitar dir, com en altres ocasions, que Al-Assad havia perdut tota la legitimitat i que havia de dimitir.

“Al final haurem de negociar ”, va subratllar. Aquesta voluntat del govern de Barack Obama de parlar amb el líder sirià no suposa un gran gir en l’estratègia nord-americana a la zona. De fet, Kerry va recordar que el seu país ha estat “sempre” disposat “a negociar dins del marc del procés de Ginebra I” -va dir en referència a la primera conferència de pau celebrada el juny del 2012 i que advoca per una transició negociada per resoldre el conflicte.

No obstant això, Washington no s’havia mostrat mai tan obert a pactar amb Al-Assad. Les paraules de Kerry revelen que la Casa Blanca ha suavitzat la seva posició sobre el president sirià després de quatre anys d’una guerra civil que ha causat més de 220.000 morts i uns 11 milions de desplaçats. Aquest canvi es dóna, en part, per la irrupció de l’Estat Islàmic i les actuals negociacions nuclears amb l’Iran.

Lluita contra el jihadisme

Washington insisteix que l’objectiu de la seva presència a Síria i l’Iraq no és enderrocar el règim d’Al-Assad sinó derrotar el grup jihadista. Militars nord-americans han entrenat i entrenen rebels moderats perquè ajudin a combatre l’Estat Islàmic.

Kerry va explicar que els Estats Units i altres països estan explorant noves maneres per “revifar” el procés diplomàtic per aconseguir la pau a Síria. “Tothom està d’acord que no hi ha una solució militar; només hi ha una solució política”, va afirmar el cap de la diplomàcia nord-americana a la cadena CBS des d’Egipte, poques hores abans de marxar cap a Suïssa per reprendre les converses amb l’Iran. A més, va assegurar que primer caldrà deixar clar a Al-Assad que totes les parts volen “un resultat polític” i canviar “els seus càlculs sobre la negociació”.

Una possible nova taula de negociacions arribaria després del fracàs de les dues conferències de Ginebra del juny del 2012 i el gener del 2014 impulsades pels EUA i Rússia. La guerra de Síria, que aquests dies ha entrat en el seu cinquè any, es va iniciar quan les forces de Baixar al-Assad van reprimir una manifestació pacífica contra el règim dinàstic de la seva família.

L’agost del 2011 Obama va declarar que Al-Assad “havia de marxar” després de matar centenars de manifestants i l’any següent el va advertir de no traspassar una “línia vermella” amb l’ús d’armes químiques contra el seu poble. L’estiu del 2013, quan es va fer evident que Al-Assad havia llançat atacs químics contra el seu poble, el líder nord-americà va descartar una operació militar i va negociar amb Rússia l’eliminació de l’arsenal químic del règim sirià.

Alguns aliats dels EUA, com l’Aràbia Saudita, Turquia i Qatar, han pressionat per donar suport i armes als rebels de l’oposició moderada. En un primer moment, el govern d’Obama es va resistir a concedir aquesta ajuda, però l’auge de l’Estat Islàmic va forçar un canvi en l’estratègia militar.

La sortida d’Al-Assad

Al gener Rússia va intentar reiniciar, sense èxit, les negociacions de pau. La Coalició Nacional Siriana, que representa l’oposició contra el règim, es va negar a assistir a la reunió perquè no tenia entre els seus objectius crear un govern de transició que fes fora Al-Assad.

Rússia, aliada d’Al-Assad, no creu que la solució del conflicte passi per la sortida d’Al-Assad. A més, Moscou, però també Washington, temen que l’Estat Islàmic reemplaci Baixar al-Assad.

stats