UCRAÏNA
Internacional 26/03/2015

Kíev fa caure un magnat incòmode

Kolomoiski havia desafiat el president ucraïnès enviant homes armats per controlar dues petrolieres

Ana Lázaro
4 min
MÀXIMA TENSIÓ
 El president ucraïnès, Petró Poroixenko, a l’esquerra de la imatge, assegut davant del governador de la regió de Dnipropetrovsk, Ígor Kolomoiski, en una imatge difosa ahir per la presidència del país. Poroixenko va destituir Kolomoiski en un gest de força davant dels grans oligarques ucraïnesos.

KíevEl president ucraïnès, Petró Poroixenko, va destituir ahir el governador de la regió de Dnipropetrovsk, Ígor Kolomoiski, un dels homes més rics i poderosos d’Ucraïna. Amb aquest gest, les autoritats de Kíev volien deixar clar que estan decidides a plantar cara als oligarques. Però l’operació comporta els seus riscos, ja que Kolomoiski s’havia erigit en un dels defensors de la unitat del país i des de la regió que governava -veïna dels territoris secessionistes de Donetsk i Lugansk- havia evitat l’expansió dels pro-russos. La destitució també pot ser interpretada com una lluita pel control dels recursos energètics del país.

La crisi va començar divendres a la nit, quan Kolomoiski es va presentar amb un grup d’homes armats a la seu de l’empresa de transport de petroli UkrTransNafta, de propietat estatal. Estava indignat perquè les autoritats n’havien destituït el director, un dels seus homes de confiança, i exigia que la decisió fos revocada. “Ha sigut destituït de manera il·legal. Exigeixo una investigació independent i una auditoria”, va exclamar. Poroixenko va respondre avisant que mai toleraria “un governador amb un exèrcit de butxaca”.

Només dos dies després, Kolomoiski tornava a la càrrega, aquest cop aixecant una reixa metàl·lica de dos metres d’alçada al voltant de la seu de la companyia extractora de petroli UkrNafta. L’acció responia a una llei aprovada recentment pel Parlament ucraïnès que regula el quòrum necessari per fer reunions d’accionistes. L’oligarca posseeix el 42% de les accions de la companyia i l’estat en té la meitat més una. I, com a conseqüència de la nova regulació, Kolomoiski perd de facto la capacitat de bloqueig en les reunions convocades pel govern.

Les intencions del govern

Per a l’analista polític Ígor Ribatxuk, el govern vol “separar el sector públic del sector privat” i, si ha començat amb Kolomoiski, és perquè era al mateix temps un funcionari públic i un empresari “que creia que podia aprofitar la seva posició per fer diners amb les empreses de l’estat”. Kolomoiski, com els altres oligarques del país, va forjar la seva fortuna durant les privatitzacions salvatges posteriors al desmembrament de la Unió Soviètica. Però el que el caracteritza és la seva tendència a controlar els actius de l’estat mitjançant la compra de participacions minoritàries i la designació de directius afins. “Aquest és un missatge clar adreçat als altres oligarques ucraïnesos”, conclou l’analista Ribatxuk.

Per a Poroixenko, aquesta ha sigut molt probablement una decisió difícil, ja que perd un dels seus aliats principals en la lluita contra els secessionistes de l’est del país. Kolomoiski havia sigut nomenat governador de la regió de Dnipropetrovsk en els dies que van seguir a la victòria de la revolta de Maidan. I amb la seva fortuna personal va finançar i equipar alguns dels batallons de voluntaris que lluiten contra els pro-russos de Donetsk i Lugansk. Així va impedir que es perdessin algunes de les zones industrials estratègiques del país.

El de Kolomoiski és, de fet, un perfil controvertit, sobretot pel fet que els batallons que ha finançat per combatre a Donetsk i Lugansk tenen nexes amb els moviments neonazis. Un d’aquests grups és el ja famós batalló Azov, una força paramilitar obertament d’extrema dreta apadrinada per aquest magnat, fundador del grup financer-industrial Privat i que va ser nomenat governador de Dnipropetrovsk el març del 2014, després de la revolta a Kíev que va apartar de la presidència el pro-rus Víktor Ianukóvitx.

Ara, amb la destitució, hi ha el risc que Kolomoiski deixi de donar suport a Kíev, encara que ell ho nega. “Cap atac contra la meva persona o contra el meu equip pot canviar la meva actitud respecte a Ucraïna -va afirmar-. Mai canviaré una bandera per una altra”. Des del mes de febrer, a les regions de l’est es manté una fràgil treva que ha permès retirar part de l’artilleria pesant, com estipulen els acords de Minsk. Però en alguns punts, com ara als afores de la ciutat de Mariúpol, les escaramusses són freqüents.

Promeses per complir

Un dels motors que van impulsar la revolta de Maidan va ser el desig d’acabar amb la corrupció de l’estat ucraïnès. I les noves autoritats, amb Poroixenko al capdavant, són conscients que han de començar a complir les seves promeses si no volen perdre credibilitat. Fins ara, però, cap govern ucraïnès ha aconseguit acabar amb el poder dels multimilionaris oligarques del país. I el mateix president encara no ha complert la seva promesa electoral de vendre les seves companyies privades un cop arribat al poder.

Detenció d’alts càrrecs en la reunió de govern

El cap dels serveis d’emergència d’Ucraïna, Serguei Botxkovski, va ser detingut ahir en plena reunió del consell de ministres, davant les càmeres de televisió. La televisió ucraïnesa emetia en directe imatges de la reunió del govern quan, de sobte, agents d’Interior van irrompre a la sala, van emmanillar Botxkovski i el seu número dos, Vassili Stoitski, i se’ls van endur. Se’ls acusa de teixir una trama corrupta per a la compra, a preus inflats, de lubricants per al parc mòbil dels serveis d’emergència del país.

stats