Publicitat
Publicitat

Kim Jong-un executa el seu viceprimer ministre d'Educació

Continua la purga dins el règim de Corea del Nord, alimentada després de la deserció del número dos de l'ambaixada a Londres

Després de cinc anys al poder, el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, continua encara la  purga d'alts càrrecs díscols i deixa entreveure altre cop –sempre segons fonts sud-coreanes donat l'hermetisme del règim del nord– la inestabilitat del seu lideratge. La recent deserció del número dos de l'ambaixada nord-coreana a Londres, que va demanar asil a Corea del Sud, ha afegit més tensió en aquesta lluita interna i ha evidenciat encara més la divisió en la cúpula del poder nord-coreà, des que va arribar al poder la tercera generació de la dictadura amb el jove Kim Jong-un.  

El ministeri d'Unificació de Corea del Sud ha confirmat aquest dimecres que el dictador va fer afusellar al juliol el seu viceprimer ministre d’Educació, Kim Yong-jin, per seure de manera "arrogant" i poc respectuosa durant una reunió presidida pel líder, Kim Jong-un. El responsable d'Educació va ser acusat d'"antirrevolucionari", segons el ministeri, que diu haver tingut confirmació d'aquesta informació per diverses vies.

Un altre càrrec, el cap del departament responsable de les relacions intercoreanes, Kim Yong-chol, hauria estat enviat durant un mes a un camp de “reeducació”, acusat de tenir una “actitud prepotent”.

La informació del ministeri sud-coreà arribava per corregir la que apareixia el dia anterior al diari 'JoongAng Ilbo' que parlava de dues execucions, les de l'exministre d'Agricultura  Hwang Min i Ri Yong-jin, un oficial amb rang ministerial del departament d'Educació. Així, el ministeri va confirmar la mort del segon tot i que el seu nom i càrrec concret contenien errades. 

Segons fonts anònimes citades pel rotatiu, Yong-jin hauria estat detingut per haver-se quedat adormit en una reunió presidida per Kim Jong-un. "El van detenir allà mateix i va ser interrogat intensament pel ministre de Seguretat de l'Estat. Va ser executat després que altres càrrecs com el de Corrupció van sorgir durant la investigació", deien les mateixes fonts. Finalment, sembla que havia mantingut una actitud "negativa" i una posició poc adequada en una reunió amb el líder.

La notícia de les execucions arriba després que, la setmana passada, es va tenir notícia de la deserció de Thae Yong-ho, l' ambaixador adjunt de Corea del Nord a Londres, que ja és a Seül amb la seva família. L'alt diplomàtic va aprofitar un acte oficial per fugir i demanar l'asil a Corea del Sud per discrepàncies amb el règim nord-coreà.

La purga d’alts càrrecs militars i polítics del nou líder Kim Jong-un va arrencar l'any següent en arribar al poder, el 2012, amb l’execució –aquesta sí, confirmada per Pyongyang– del seu propi oncle, Jang Song Thaek, considerat el segon home fort del règim. Una purga que s'hauria endut desenes de funcionaris i alts càrrecs, fins i tot el ministre de Defensa l'any passat, i que deixa entreveure encara la inestabilitat del seu lideratge i les lluites internes en la cúpula de l’hermètic règim.