Publicitat
Publicitat

Kulanu dóna suport a Netanyahu, que s'assegura el quart mandat

L'ex ministre escindit del Likud diu que "accepta la decisió del poble" i els seus 10 escons atorguen a Netanyahu la majoria per governar

El partit de centredreta Kulanu i l'ultranacionalista Yisrael Beitenu han notificat aquest dilluns al cap de l'Estat israelià, Reuven Rivlin, que donen suport a la candidatura a primer ministre de Benjamí Netanyahu, del Likud, que supera així la barrera de 61 escons per poder formar govern i iniciar el seu quart mandat.

"Acceptem la decisió del poble. El poble ha decidit que sigui Netanyahu qui formi Govern i per això hem decidit donar-li a ell el mandat", ha dit Moshé Kahlon, dirigent de Kulanu, en la reunió que ha celebrat aquest matí de dilluns amb Rivlin a Jerusalem.

Kahlon, que es va escindir del Likud fa dos anys i va crear una formació de centredreta per defensar les polítiques socials, aspira a entrar a la coalició de Netanyahu com a segona força política del govern i ser ministre de Finances.

Amb els 10 escons de Kulanu i els 6 de Yisrael Beitenu, que dirigeix l'encara titular d'Exteriors, Avigdor Lieberman, Netanyahu ha sumat 67 diputats dels 120 que té la Knesset, o Parlament israelià.

Per la seva banda, el partit Yesh Atid, de l'exministre Yair Lapid, ha declinat aquest matí de dilluns fer cap recomanació al president israelià i només li ha informat que en aquesta legislatura romandran a l'oposició.

Rivlin s'ha de reunir també aquest dilluns amb els delegats del partit pacifista Meretz, que segurament seguirà els passos de Lapid.

Segons la legislació israeliana, després de la celebració d'eleccions, el cap de l'Estat ha d'entregar el mandat per formar govern al candidat que més partits li hagin recomanat. Ahir diumenge, en la primera jornada de contactes, un total de 51 diputats es van pronunciar a favor de l'actual primer ministre. Amb els 10 de Kulanu i els 6 de Yisrael Beitenu d'avui dilluns, finalment s'ha assegurat el quart mandat, convertint-se en el polític que més anys ha estat al capdavant del govern a Israel.