ENFRONTAMENT POLÍTIC I SOCIAL
Internacional 08/12/2012

L'Argentina dividida entre Cristina i el Clarín

Marta Pinzolas
2 min
L'Argentina dividida entre Cristina i el Clarín

BUENOS AIRES"V ostè diu que està a favor de la llei, i hi ha una llei de mitjans que ha sigut votada, i un grup econòmic que la paralitza. Què en pensa, d'això?", preguntava fa poc una periodista de la televisió pública argentina a un manifestant que participava en una marxa en contra del govern de Cristina Kirchner. "No està a favor de la llei de mitjans?", insistia la periodista. "No -responia el manifestant-, perquè entenc que darrere d'aquesta llei s'hi amaga la voluntat de crear una nova corporació estatal que tapi qualsevol veu crítica". Les imatges d'aquesta picabaralla -i d'altres que va protagonitzar la mateixa periodista- durant una concentració que ella mateixa va qualificar de "territori ideològicament hostil" es van multiplicar a la xarxa. Són l'anècdota d'un conflicte que polaritza la societat argentina i els seus mitjans de comunicació.

L'enfrontament entre el grup Clarín i el govern de Cristina Kirchner, malgrat que ve de lluny, s'ha endurit encara més després de l'aprovació de la llei de mitjans audiovisuals, que pretén limitar el nombre de llicències que poden tenir els grans grups mediàtics. La presidenta havia assenyalat el dia 7 de desembre al calendari del govern com la data en què, finalment, la llei del 2009 -impugnada als tribunals pel grup Clarín perquè la considera inconstitucional- entraria en vigor. Però el Tribunal d'Apel·lacions de Buenos Aires va decidir, a l'últim minut, donar encara uns mesos més de coll en aquesta batalla entre el govern i el gegant mediàtic.

"La llei està creada per atacar un grup de comunicació en concret", protesta José Crettaz, periodista de La Nación , que denuncia que altres empreses com Telefónica també incompleixen la llei, però se'ls permet. "Hi ha una qüestió política darrere de la llei. És un intent del govern de desballestar un grup de mitjans perquè ja no li agrada la seva línia editorial", sosté Crettaz, que recorda que el 7 de desembre de 2007 va ser el govern de Néstor Kirchner qui va firmar la fusió entre Multicanal i Cablevisión (del grup Clarín), cosa que va donar lloc a la creació de l'operador de cable més gran del país.

Periodistes enfrontats

El periodisme no s'ha salvat del model kirchnerista, que, segons Cretaz, vol dividir els mitjans en oficialistes i opositors. Aquesta opinió també la comparteixen Bruno Valenti, del canal de televisió CN23, i Raúl Arcomano, del setmanari Miradas al Sur , que reconeixen que "molts col·legues s'han convertit en ferotges defensors de qui els contracta, i han sortit a batallar per una causa que no els pertany".

La batalla entre el govern de Cristina Fernández i el grup Clarín, disputada tant en el tauler judicial com en el mediàtic, ha acabat dividint la societat. La decisió del Tribunal de donar més temps al gegant mediàtic abans de veure's obligat a reduir dràsticament el nombre de cadenes de ràdio i televisió que controla només suposarà una pausa en aquesta guerra oberta entre dos poders. El govern va recórrer ahir la decisió del Tribunal i Cristina Fernández va decidir posar-hi distància. La presidenta va marxar al Brasil a la cimera de caps d'estat del Mercosur.

stats