Publicitat
Publicitat

L’EI reivindica un atac suïcida contra els xiïtes a l’Aràbia Saudita

La guerra contra el Iemen augmenta la violència sectària interna

L’Estat Islàmic es va atribuir ahir la responsabilitat de l’atemptat suïcida en una mesquita xiïta a l’est de l’Aràbia Saudita. Els mitjans locals van informar que almenys 21 persones van morir i 50 més van resultar ferides durant l’oració de divendres. És el primer cop que els jihadistes -ara controlen gran part de Síria i l’Iraq- reivindiquen l’autoria d’un atemptat en aquest país.

L’atac d’ahir va tenir lloc a la ciutat d’Al-Qudaih, prop de Qatif, la capital regional. La zona ha sigut escenari de tensions sectàries i de les protestes a favor d’una reforma democràtica durant la Primavera Àrab, fa quatre anys, amb manifestacions esporàdiques al carrer protagonitzades per xiïtes.

Aquest és el senyal que la intervenció de l’Aràbia Saudita en el conflicte sectari al Iemen pot haver portat a una escalada de la tensió dins del seu territori. Els membres de la minoria xiïta a l’Aràbia Saudita, que constitueixen un 15% de la població i que viuen principalment a la zona oriental, fa temps que es queixen de la discriminació i dels insults que reben de la majoria sunnita i els seus clergues.

Durant l’ofensiva aèria saudita iniciada fa dos mesos contra el moviment xiïta houthi al Iemen -amb suport del seu rival regional, l’Iran-, els imams a les mesquites sunnites i els comentaristes a l’Aràbia Saudita han liderat l’opinió pública sobre la guerra i han denunciat sovint els xiïtes com a infidels perillosos.

Defensa contra l’Iran

La premsa saudita ha presentat la guerra contra el Iemen com una defensa nacional respecte a un intent d’incursió de l’Iran. Alhora, la participació de l’Aràbia Saudita en la campanya militar encapçalada pels Estats Units a l’Iraq i Síria contra l’Estat Islàmic ha augmentat les pors d’una reacció violenta dels seus simpatitzants a casa. Els funcionaris del ministeri de l’Interior saudita han explicat en diverses entrevistes al llarg d’aquesta setmana que han detectat un augment de la violència dels extremistes sunnites, com els tres atacs efectuats per separat fa un mes i mig prop de la capital, Riad, en què van matar tres policies i en van ferir dos més.

Però el conflicte sectari i la violència han sigut un problema recurrent a la província oriental, que posseeix gran part del petroli del país, però que està molt poc desenvolupada en comparació amb altres regions del país. L’última explosió important es va produir fa sis mesos, quan homes armats van matar vuit persones al poble xiïta de Dalua, a la regió d’Al-Ahsa, al final de la festa xiïta de l’Aixura. Les autoritats saudites van assenyalar l’Estat Islàmic com a culpable d’aquest atac.