Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

L’Estat Islàmic mata 70 agents egipcis al Sinaí

El Caire diu que està en “estat de guerra” i prepara més lleis “antiterroristes”

Desenes de milicians jihadistes van atacar ahir de manera coordinada almenys cinc controls de les forces de seguretat egípcies a l’àrea de Xeikh Zuweid -una localitat del nord de la península del Sinaí situada a pocs quilòmetres de la franja de Gaza- i van causar la mort de 70 soldats i policies, segons fonts militars.

La cadena d’atemptats, que es va atribuir l’Estat Islàmic (EI) a través de la branca anomenada Província del Sinaí, representa el cop més dur que ha patit el govern del Caire -pel que fa al nombre de víctimes- des del cop d’estat del juliol del 2013. Tot i això, el d’ahir no és un cop insòlit. Els jihadistes fa anys que ataquen posicions de l’exèrcit i la policia al Sinaí i, només en els últims dos anys, l’EI ha matat més de 700 agents de les forces de seguretat en aquesta regió. La intensitat d’aquest últim atac, però, va sorprendre els dirigents del Caire.

Segons el relat del ministeri de Defensa, el combat entre els milicians i els agents egipcis va començar a les 6.30 del matí, va durar més de vuit hores i hi van participar prop de 120 milicians armats, 37 dels quals van morir en els primers combats. Van morir també desenes de jihadistes en els bombardejos posteriors.

El primer ministre, Ibrahim Mahlab, va declarar que Egipte “està en un autèntic estat de guerra” i que el govern presentarà al president, Abdel Fattah al-Sissi, més lleis per lluitar contra el “terrorisme”. De fet, Al-Sissi va acusar dimarts els Germans Musulmans d’orquestrar la violència des de les presons i va amenaçar d’executar centenars de condemnes a mort ja sentenciades pels jutges.

El govern, superat pel jihadisme

Aquest atac múltiple arriba només dos dies després de l’atemptat de dilluns que va posar fi a la vida del fiscal general de l’Estat, Hisham Barakat, el més alt funcionari mort des del cop d’estat, i, sens dubte, qüestiona la capacitat de l’executiu per fer front a la violència jihadista.

De fet, l’operació d’ahir a Xeikh Zuweid va ser força complexa. Els milicians van assetjar la comissaria del poble i van plantar mines per impedir que en sortissin els agents, van minar la carretera entre la comissaria i un campament militar pròxim perquè no poguessin arribar reforços i també van prendre soldats com a ostatges i van apropiar-se de material militar. Un helicòpter va destruir un dels blindats que van prendre els jihadistes.

La reivindicació, que es va fer mitjançant Twitter i Facebook, explica que “300 jihadistes” van atacar simultàniament “més de 15 posicions” de les forces de seguretat al Sinaí amb armes lleugeres i pesants, incloent-hi míssils antiaeris, i van cometre tres atemptats suïcides. A la veïna ciutat de Rafah es van sentir dues explosions i la població de tota la regió va quedar-se a casa.