Publicitat
Publicitat

L'Estat Islàmic es retira de la històrica Palmira (Síria)

El règim sirià fa fora els jihadistes després de quatre dies de combats per la ciutat

Les tropes del règim sirià han expulsat aquest diumenge els combatents del grup jihadista Estat Islàmic (EI) de l'interior de la ciutat de Palmira, encara que els combats prossegueixen en els seus voltants. Les ruïnes d'aquesta ciutat siriana estan incloses en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i sembla que de moment estarien ja fora de perill.

L'avanç de les forces governamentals, anunciat aquest diumenge pel règim, ha tingut lloc després de diversos dies de durs combats des que l'Ei va aconseguir entrar a la ciutat i va arribar a dominar una zona del nord.

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, almenys 295 persones han mort a Palmira i els seus voltants des que va començar fa quatre dies l'ofensiva de l'EI, entre elles 57 civils, 123 efectius de les tropes del règim i 115 jihadistes.

Una font militar, que va demanar l'anonimat, va explicar a Efe que les tropes van recuperar el control de la ciutat, al centre de Síria i habitada per unes 70.000 persones, i que els extremistes van fugir pel desert. Els combats van estar acompanyats per desenes de bombardejos de l'aviació militar del règim contra els milicians de l'EI, que van causar la mort de desenes de jihadistes, va afegir la font.

El president de l'Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abdul-Rahman, ha confirmat que els radicals han estat expulsats "totalment" de l'interior de l'urbs, però ha insistit que els enfrontaments continuen en la seva perifèria i prop de la presó.

L'EI manté, a més, el control de les poblacions d'Al Ameriya i Al Sujna, el camp de gas d'Al Hil i les zones d'Al Hafta i Al Arak, totes properes a Palmira. Els avions de l'Exèrcit lleial al president Baixar al-Assad van efectuar també bombardejos avui contra Al Sujna, en els quals van morir almenys cinc persones i quinze van patir ferides. En aquesta localitat, així com en l'Ameriya, l'EI va assassinar entre dijous i divendres 49 persones, inclosos nou menors i cinc dones, així com 23 familiars de funcionaris locals.

A més d'albergar les ruïnes arqueològiques de la capital de la mítica Zenobia, Palmira té una importància estratègica, ja que serveix d'enllaç entre la província siriana de Deir al-Zur -un dels bastions del EI- i l'Iraq amb els voltants de Damasc.

Per la seva banda, el governador d'Homs, Talal al Barazi, ha explicat que l'exèrcit està pentinant la zona i que ha desactivat artefactes explosius col·locats pels jihadistes a la zona. A l'Barazi ha afegit que les ruïnes arqueològiques, situades al sud-oest de la ciutat, estan fora de perill.

Situada en un oasi, Palmira va ser en el passat un dels centres culturals més importants del món antic i punt de trobada en el segle I a. de C. de les caravanes a la Ruta de la Seda, que travessaven l'àrid desert del centre de Síria.